Dikkat! Uyku apnesi kalp krizi riskini artırıyor

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aygül Güzel, uyku apnesi sendromu yaşayan kişilerin erken yaşta kalp krizi geçirme riskini taşıdığını anlattı.

Dikkat! Uyku apnesi kalp krizi riskini artırıyor
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aygül Güzel, 'Obstrüktif Uyku Apne Sendromu' yaşayan kişilerin erken yaşta kalp krizi geçirme ihtimali taşıdığını söyledi.

SAĞLIKSIZ UYKU


DHA'nın haberine göre; Sağlıksız bir uyku yaşandığında gün içerisinde uyanıklığı sürdürmenin çok daha zorlaştığını anlatan Yrd.Doç.Dr. Aygül Güzel, "Bu yaşamın her anında, her alanında bize sıkıntı oluşturabilir. Sağlıklı bir yaşam için sağlıklı uyku vazgeçilmez olmalıdır. Bizim uykuyla ilgili en sık gördüğümüz hastalık ise 'Obstrüktif Uyku Apne Sendromu'


Bu hastalıkta kişiler uykuda tekrarlayan nefes kesilmeleri yaşar ve bu yüzden de uyku bölünmeleri yaşanır ve uykunun kalitesi de azalır" diye konuştu.


ERKEKLER DİKKAT!


Bu hastalığın erkeklerde daha fazla görüldüğünü söyleyen Güzel, "Genellikle 4-60 yaş arasında sıklıkla görülür. Bayanlarda ise menopoz döneminden sonra hastalığın sıklığı artmaktadır. Sigara kullanımı, yatmadan önce alkol kullanımı 'Obstrüktif Uyku Apne Sendromu'nu artırmaktadır. Bu hastalar bize sürekli horlama ve gündüz uyuya kalma şikayeti ile başvuruyorlar. Baş ağrısı, sabah yorgunluğu, dinlenmeden uyanma ve boğulma hissi ile ani uyanmalar da bu hastalığın belirtilerinden bazılarıdır" diye konuştu.

BELİRTİLERİ KONTROL ETTİRİN!


Bu hastalıkla karşılaşanların gün içerisinde yaşadığı sıkıntıların yanı sıra da uzun dönemde daha ciddi sıkıntılarla karşılaşabileceklerinin altını çizen Aygül Güzel, "Bu hastalar, daha erken yaşta kalp krizi geçirebilir, yani daha erken yaşta kalp ve damar rahatsızlıkları ile karşılaşabilir. Uyku apnesi sorunu ile karşılaşan hastalar erken yaşta kalp krizi geçirme riski taşıyor. Bu yüzden bu tür şikâyetleri olan kişilerin uyku merkezi olan kliniklere başvurmaları çok çok önemlidir" ifadelerini kullandı.


Yrd. Doç. Dr. Aygül Güzel, laboratuvar ortamındaki incelemeleri ise şöyle aktardı;


"Laboratuvar ortamında kişinin; uyku esnasında beyin dalgaları, vücut hareketleri, horlaması, göz hareketleri, solunum ve kalp fonksiyonları ile ayak hareketleri takip edilerek bilgisayar ortamında kayıt altına alınmaktadır. Kayıtlar üzerinde yapılan araştırmalar neticesinde de hastalığın tanısı kesinleştirilir. Hastalığın tedavisinde eğer hasta kilolu ise mutlaka kilo vermesi sağlanmalı. Sigarayı bırakması önemli. Sırt üstü pozisyonda yatmak nefes kesilmelerinin daha sık yaşandığı bir pozisyondur, buna kesinlikle dikkat edilmeli. Bu nedenle uyku esnasında sırta yastık koyarak ya da tenis toplu pijamalar giyilerek sırt üstü pozisyondan kaçınılması sağlanmalıdır. Orta ve ciddi obstrüktif uyku apne sendromunda kullandığımız bir tedavi metodi pozitif hava yolu basınç tedavisidir. Uzun dönemde gelişebilecek komplikasyonları önlemek adına bu tedavi çok önemlidir."

Kaynak: Diyarbakır Söz