Domuz gribi H1N1 bulgusu yine can aldı! Elazığ'da minicik bir bebeğin bedeni o ağır virüsü taşıyamadı öldü

Domuz gribi ülkede hortladı derken bu ara var olan azalma Elazığ'daki iki yaşındaki kız çocuğunun H1N1 virüsü yani domuz gribi bulgusu sonrasında tekrardan rövanşa geçti dedirtti. Elazığ'da domuz gribi varlığı tespit edilen 2 yaşındaki kız çocuğu, H1N1 virüsü savaşını kazanamadı. Elazığ'da iki yaşındaki kız çocuğu hayatını kaybetti

Domuz gribi H1N1 bulgusu yine can aldı! Elazığ'da minicik bir bebeğin bedeni o ağır virüsü taşıyamadı öldü

Domuz gribi ülkede hortladı derken bu ara var olan azalma Elazığ'daki iki yaşındaki kız çocuğunun H1N1 virüsü yani domuz gribi bulgusu sonrasında tekrardan rövanşa  geçti dedirtti. Elazığ'da domuz gribi varlığı tespit edilen 2 yaşındaki kız çocuğu, H1N1 virüsüsavaşını kazanamadı. Elazığ'da iki yaşındaki kız çocuğu hayatını kaybetti

Şahin, gazetecilere yaptığı açıklamada, ocak ayından bu yana soğuk algınlığı, nefes alamama, yüksek ateş, boğaz ağrısı şikayetleriyle Tunceli Devlet Hastanesi'ne 25 hastanın başvuruda bulunduğunu söyledi.

Bu hastalardan H1N1 şüphesi taşıyan 19'undan numune alınarak Erzurum Halk Sağlığı Bölge Laboratuvarına gönderildiğini ve 11 hastanın tetkikinin pozitif sonuçlandığını belirten Şahin, "Bu hastalarımızdan 9'u sıhhatle taburcu oldular. Maalesef 2 yaşındaki bebeğimiz sevk edildiği Elazığ'da yaşamını kaybetti. Bir hastamızın da halen Tunceli Devlet Hastanesi'nde tedavisi devam ediyor' dedi.

"Riskli guruplar grip aşısı yaptırsın"

Tunceli Devlet Hastanesine hasta başvurularının devam ettiğini belirten Şahin, şunları söyledi:

"Burada özellikle kronik hastalıkları olan kalp, şeker, tansiyon rahatsızlığı, ileri yaş ve özellikle 65 yaş üstü, hamileler ve toplu alanlarda çalışan, riskli alanlarda çalışan özellikle sağlık personeli arkadaşlarımızın

mevsimsel olarak gelen grip aşılarını yaptırmalarını öneriyoruz. Bunun özellikle bağışıklık sistemi koruyucu noktasında ciddi bir katkısı var ve halen grip aşılarını yaptırabilirler."

Şahin, bu virüs açısından Tunceli'de endişe edecek bir durumun olmadığını da belirterek, gerekli tedbirlerin alınmış olduğunu sözlerine ekledi.

Gelişim Tıp Laboratuvarları’na 2014 yılı Ekim- Kasım- Aralık aylarında domuz gribi etkeni H1N1 ve solunum yolları virüslerinin belirlenmesi amacıyla gönderilen 164 solunum yolu örneğinde hiç domuz gribi etkeni H1N1 virüsü saptanmamıştır.

                İlk H1N1 vakaları, 2015 yılının Ocak ayında ortaya çıkmıştır. Ocak ayında bakılan 76 hasta örneğinden 2 (%2.6)’si, Şubat ayında 51 örnekten 5 (%9.8)’i, Mart ayında ise ayın 25’ine kadar bakılan 167 örnekten 33 (%20)’ü H1N1 yönünden pozitiftir. 2015’in ilk üç ayı içinde, bakılan 294 hasta içinde toplamda 40 hasta H1N1 yönünden pozitiftir. Mart ayında, 167 hastadan 72 (%43)’si de Influenza B pozitif olarak bulunmuştur.

                H1N1 Vakalarında Geç Ortaya Çıkmasında Grip Aşısının Rolü Olabilir mi?

            Bir ihtimal. Çünkü, grip aşısı 2014’ün Eylül- Ekim aylarından itibaren yapılmaya başlanmıştır. Koruyuculuk 3-5 ay sürebilir. Eğer aşıya bağlı bir koruyuculuk düşünürsek, aşılı vakalarda koruyuculuk 2015’in Ocak- Şubat aylarına kadar sürmüş olabilir. Ancak, H1N1 hasta yoğunluğunun Mart ayında pik yaptığını görüyoruz. Şubat- Mart’tan sonrasında, aşının koruyuculuğu düşmüş olabilir.

                O Halde Ne Yapmalıdır?

            1. Grip aşıları, mutlaka H1N1’i kapsamalıdır.

                2. Aşının daha geç yapılması düşünülebilir. Örneğin, Kasım ayının ortalarına doğru, ya da Kasım ayı başından itibaren yapılabilir. Bu durumda, koruyuculuk Şubat- Mart aylarına doğru uzanacaktır.

                Diğer bir olasılık, iki kez aşı yapılmasıdır.

                Ancak, bu alternatifi gerçekçi bulmuyoruz.

                En iyisi;Esas olarak risk gruplarına aşı yapılmalıdır.                                                                             Aşı, Kasım ayının ortasına doğru yapılmalıdır.Aşı, H1N1 ve Influenza B’yi de kapsamalıdır.

Alınan ilk sonuçlara göre, bu yargılara varabiliriz.

Kaynak: Diyarbakır Söz