El yıkamak için hangi sabun daha sağlıklı?

Ellerinizi kalıp sabunla mı, jel sabunla mı, yoksa köpüklü sabunla mı yıkamak daha iyidir?

El yıkamak için hangi sabun daha sağlıklı?

Kendinizi ve ailenizi bu sezon mikroplardan korumak için bu yararlı el yıkama ipuçlarını kullanın. Ellerinizi kalıp sabunla mı, jel sabunla mı, yoksa köpüklü sabunla mı yıkamak daha iyidir?  El yıkamak için hangi sabun daha sağlıklı?

Son zamanlarda, Kuzeydoğu'da el dezenfektanına dirençli, özellikle öldürücü bir norovirüs türünün (özellikle kötü bir mide böceği) yayıldığı yönünde raporlar vardı. Norovirüs mikroplarını ellerinizden uzaklaştırmanın tek yolu mu? Eski moda sabun ve su. Uzman el yıkama tavsiyeleri için okumaya devam edin.

El yıkamak için hangi sabun daha sağlıklı?

Sabunların formülasyonlarının farklılık gösterdiği doğrudur. Bazıları nemlendirici olacak şekilde tasarlanmışken diğerleri antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Bununla birlikte çoğu doktor da aynı fikirde. Elleri sabun ve suyla iyice yıkamak kiri ve mikropları ortadan kaldırır. Yani kalıp sabun, jel sabun veya el sabunu arasında karar verirken karar sizin. 
Hassas ciltlere uygun, kokusuz bir el sabunu arıyorsanız bu sabun yüksek not alır. Her yıkamadan sonra ellerinizi beslemek ve nemlendirmek için bitkisel türevli gliserin ve esansiyel yağlardan yapılmıştır.

Doğru el yıkama, sabun ve suyun elinizin tamamına köpürtülmesi anlamına gelir; parmaklarınızın arasını ve tırnaklarınızın altını da unutmayın! En az 20 saniye boyunca.  Atıkları azaltmak istiyorsanız kalıp sabun harika bir seçenektir çünkü geri dönüştürülecek plastik bir şişe yoktur. 

El yıkama söz konusu olduğunda, sıcak su soğuktan daha iyi değildir. Uzmanlar "Bu yaygın bir yanılgıdır" diyor. "Araştırmalar, su sıcaklığının el yıkamada mikrop giderme etkinliğini önemli ölçüde etkilemediğini gösteriyor. Daha da önemlisi süre ve tekniktir."

El yıkamayı alışkanlık haline getirin

Tuvaleti kullandıktan sonra ellerinizi yıkamak için zaten eğitim aldıysanız, harika! Ama sadece bununla kalmıyor. Uzmanlar, "El yıkamanın önemli anları arasında yemek yemeden önce ve ellerin vücut sıvılarıyla temas ettiği (örneğin burnunuzu sildikten, öksürdükten veya hapşırdıktan sonra) herhangi bir eylemi takip etmek yer alır" diyor. İnsanların mikroplu mevsimlerde daha da proaktif olmaları gerektiğini, kapı kolları, elektronik kasa ekranları ve alışveriş arabaları gibi kamusal alanlardaki yüzeylere dokunduktan sonra ellerini yıkamaya özen göstermeleri gerektiğini ekliyorlar.
Nemlendirmeyi unutmayın

Bu kadar sık yıkamanın ellerinizi sert ve kuru bırakacağından mı endişeleniyorsunuz? Yine uzmanlar bunun geçerli bir endişe olduğunu doğruluyor. "Sık sık el yıkamak hijyen açısından hayati öneme sahip olsa da ciltteki doğal yağları soyarak kuruluğa neden olabilir" diyor. Ancak çok ihtiyaç duyulan el temizleme seansını atlamayı düşünmeden önce, gliserin, hyaluronik asit, aloe vera gibi nemlendirici maddeler, shea ve kakao gibi doğal yağlar ile yapılan sabunları seçmenizi öneriyorlar. Kuruluğu daha da azaltmak için her yıkamadan sonra besleyici bir el kremi kullanılmasını tavsiye ediyorlar.
 

Kaynak: Diyarbakır Söz