Frank çizgisi nedir? Kulak memesindeki çizgiye dikkat!

Kulak memesindeki çizgi kalp-damar rahatsızlığını işaret edebilir.

Frank çizgisi nedir? Kulak memesindeki çizgiye dikkat!

"Frank çizgisi" olarak isimlendiren kulak memesi üzerindeki çapraz çizginin, artan kalp-damar hastalığının riskine işaret edebileceği fakat bu çizginin tıpta kesinlikle tek başına bir gösterge olmadığını dile getirildi. Frank çizgisi nedir? Kulak memesindeki çizgiye dikkat!

Frank çizgisi nedir? Kulak memesindeki çizgiye dikkat!

Kulak memesinde genellikle çapraz 45 derecelik bir açıyla, birbirinden farklı derinlik seviyeleri bulunan ve ismini, bu teoriyi 1973'te geliştiren Dr. Sanders T. Frank'tan alan çizgi, kalp-damar rahatsızlıklarının habercisi mi?
Kulak memesindeki çizgi kalp-damar rahatsızlığını işaret edebilir
Frank çizgisi, kulak memesinde çapraz olan bir çizgidir. Günlük yaşamımızda belki çok dikkatimizi çekmeyebilir fakat buna dair geçmişte yapılan çalışmalar var. Yapılan bu çalışmalarda, Frank çizgisine sahip insanlarda, artmış inme riski ve artmış kalp-damar hastalığı olduğu bildirilmiştir.

Frank çizgisinin varlığı tek başına bir gösterge değildir

"Bu çizginin varlığı, tek başına bir risk kaynağı olamayacağı gibi olmaması da kişi de rahatlama nedeni olarak görülmemelidir. Kalp-damar hastalığı riskini değerlendirirken tek bir fiziksel bulguya değil, birçok faktörü göz önüne alıyoruz. Bunların başında sigara kullanımı, şeker hastalığı, hipertansiyon, ileri yaş, genetik kalp-damar hastalığı, kolesterol, aktif bir yaşam tarzının benimsenmemesi geliyor.

Dolayısıyla sadece kulak memesinde bulunan çizgi, bize kişide 'kalp-damar hastalığı vardır ya da yoktur' bilgisini vermez. Böyle bir çizgiye sahip olanlar hemen endişeye kapılmamalı, gerçekten risklerinin ne olduğunu bilmek istiyorlarsa uzman bir doktora başvurabilirler."

Şeker hastalarının riski daha yüksek

Prof. Dr. K. Gülcihan Balcı ise, özellikle şeker hastalığının kalp-damar hastalıkları açısından önemli bir risk faktörü olduğunu dile getirerek, "Şeker hastalarının kalp-damar hastalıkları açısından riski, topluma göre çok daha yüksek olabiliyor. Bu sebeple diyabet tanısı konanların mutlaka kardiyoloji muayenesinden de geçmeleri önemli. Yapılan tahlillerde herhangi bir anormallik olmasa bile yılda bir kez olarak kardiyoloji hekimince değerlendirilmelerini tavsiye ediyorum" dedi.

Balcı, kadınlarda menopoz öncesi, erkeklerde 50 yaş altında erken yaşta kalp krizi, "bypass" ameliyatı geçiren birinci derece akrabası olanların da kardiyolojik açıdan değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. "Ayrıca kolesterol yüksekliği açısından da araştırılmalarını öneriyoruz" açıklamasında bulundu. Prof. Dr. Balcı, dengeli beslenme ve sağlıklı yaşam kalp sağlığını korumanın anahtarı olduğuna da dikkat çekti.
 

Kaynak: Diyarbakır Söz