Gün boyu oturmanın zararları

Gün boyunca oturmak düz bir kalçaya neden oluyor. Eğitmen Dan Giordano bunun arkasındaki bilimsel sebepleri ve nasıl düzeltilebileceğini açıklıyor.

Gün boyu oturmanın zararları

New Yorklu fizik terapisti Dan Giordano'ya göre oturduğumuz pozisyon gereği kaslara giden kan akışını engelleyerek kaslarımızı köreltiyoruz.

Masa başında bir işte sadece 5 yıl çalışırsak bile bu kalçamızda kalıcı hasarlar bırakabilir. Hafta sonu ne kadar çok spor yaparsak bile hafta içindeki  hareketsizliğin önüne geçemez. Sadece kalçamız düzleşmekle kalmaz, kalçamızdaki gluteus maximus kasların erimesiyle bütün fiziksel gücümüz ve enerjimiz azalır.

•Oturma Şekliniz Yanlış

'Çoğu masa başı işlerinde hareketsiz kalıyoruz ve bu da demek oluyor ki bütün gün tek bir pozisyonda kalıyoruz ki genellikle bu da yanlış bir pozisyon oluyor,' diyor Giordano. Ayrıca oturma şeklimizden dolayı pelvisimizi öne kaydırarak bütün basıncın omurgamıza yüklenmesine neden olduğumuzu vurguluyor. Hareketsiz kalmak kalçamızın sıkılığının ve şeklinin kaybolarak sarkmasına  neden olur.

•Kan Akışınız Yavaşlıyor

Masa başındaki hareketsizlik kan akışının da yavaşlamasına neden olur. Uzun süreli hareketsizlik kasların tutukluk yapmasına neden olur, tıpkı uzun süre uyuduğumuzda olduğu gibi. Kan akışının azalması bazı kaslarımızın çalışmadığı anlamına gelir, bu da egzersiz yaparken ısınmamızın daha uzun süreceği anlamına gelir.

•30 Saniyeliğine Bile Olsa, Yürüyüş Yapın

'Yapmanız gereken sadece kalkıp hareket etmek. 30 saniye bile olsa bu hiç yoktan iyidir,' Giordiano'nın önerisi saat başı ya da mümkünse 15 dakikada bir kalkıp sadece ofis içinde gezinmek bile olsa bunu yapmamız. Böylece  hem dikkatimizi tekrar toplamış hem de kan akışının düzene sokulmasını sağlamış oluruz.

•Ayakta Çalışın

'Ayakta çalışabileceğiniz bir masa varsa onu kapın,' diyor Giordano ısrarla.

İskandinavya'daki ofis çalışanlarının yüzde 90'ının ayakta çalışabilecekleri masalara erişimleri var, bu yüzdendir ki Birleşmiş Milletler tarafından dünyanın en mutlu ülkesi ilan edilmiştir.

Çalışmalar, ayakta durmanın verimliliği arttırdığını ve ciddi bir şekilde obezite, kalp hastalıkları ve tip 2 diyabet ihtimallerini azalttığını gösteriyor.

•Köpük Yastık Kullanın

Giordano'ya göre hepimiz her gün köpük yastığı kullanarak spor yapmalıyız. Köpük yastık iri silindirsel bir yastıktır ve kendimize masaj yapmak ya da kaslardaki gerilimi azaltmak için kullanabileceğimizi söylüyor Giordano. Sporcular arasında yaygın olan bu yastığın ofis çalışanları için bir olmazsa olmazdır. Giordano her vücut parçası 30 saniye boyunca bu köpük yastığı kullanmamızı öneriyor.

Egzersiz Tarzınızı  Sürekli Değiştirin

Egzersiz tarzımızı değiştirmediğimiz sürece vücudumuz ona alışır. Giordano çeşitli spor dersleri alarak farklı kaslarımızı çalıştırabileceğimizi söylüyor. 'Ayrıca, sürekli aynı şeyi yaparsanız mutlu olacağınızı sanmıyorum,' diye ekliyor

Kaynak: Diyarbakır Söz