Hamilelik biyolojik yaşlanmayı hızlandırıyor mu?

Columbia Üniversitesinde gerçekleştirilen bir araştırma hamile kadınların hamilelik süreleri boyunca biyolojik yaşlanmalarının hızlandığını kaydetti.

Hamilelik biyolojik yaşlanmayı hızlandırıyor mu?

New York'taki Columbia Üniversitesi Mailman Halk Sağlığı Okulu'ndaki bilim adamları, hamileliğin yaşlanma süreci üzerindeki etkisini araştırmak için Filipinler'de uzun vadeli, devam eden bir sağlık araştırmasında 1.735 kişiden üreme geçmişlerini ve DNA örneklerini inceledi. Hamilelik biyolojik yaşlanmayı hızlandırıyor mu? sorusu da cevabını kısmen bulunmuş oldu. Altı farklı “epigenetik saat” (biyolojik yaşı tahmin eden genetik araçlar) kullanarak katılımcıların biyolojik yaşını hesapladılar. Araştırma sonucu şaşırtıcı: 

825 genç kadını kapsayan çalışma, bir kadının bildirdiği her bir hamileliğin, iki ila üç aylık ek bir biyolojik yaşlanmayla bağlantılı olduğunu ve altı yıllık takip döneminde daha sık hamile kaldığını bildiren kadınların biyolojik yaşlanmasında daha büyük bir artış gösterdiğini buldu. Kadınlar her hamilelik döneminde  yaşlanıyor.

Hamilelik biyolojik yaşlanmayı hızlandırıyor mu?

Hamilelik ve biyolojik yaşlanma arasındaki ilişkiler, sosyoekonomik durum, sigara içmek, genetik çeşitlilik ve katılımcıların yaşadıkları çevre de dahil edildiğinde de devam etti. Araştırma sonucunda belirlenen bulgular ise Ulusal Bilimler Akademisi Bildirilerinde yayınlandı.

Araştırmanın baş yazarı ve Columbia Yaşlanma Merkezi'nde yardımcı araştırma bilimcisi olan Calen Ryan şunları söyledi: "Bulgularımız hamileliğin biyolojik yaşlanmayı hızlandırdığını ve bu etkilerin genç, yüksek doğurganlığa sahip kadınlarda belirgin olduğunu gösteriyor. Sonuçlarımız aynı zamanda aynı kadınları zaman içinde takip eden ve her kadının hamilelik sayısındaki değişiklikleri biyolojik yaşındaki değişikliklerle ilişkilendiren ilk sonuçlardır.

Kaynak: Guardian
 

Kaynak: Diyarbakır Söz