Kalp hastası bebekleri hayata bağlayan banka

Doğal kalp kapağı bankası, kalp hastası bebeklerin umudu oldu. Küçük ebatlarda bulunmayan mekanik ve biyolojik kapak arayışı banka sayesinde son buldu.

Kalp hastası bebekleri hayata bağlayan banka

Kalp Merkezi’ni Homogreft Laboratuvarı sorumlusu Doç. Dr. Zeynep Eyileten, kurdukları kalp kapakçığı bankasında, beyin ölümü gerçekleşmiş veya kalp nakli olan hastaların kalbinden hazırladıkları kapakçıkları belli işlemlerden geçirdikten sonra uygun hastalara kullandıklarını anlattı. Eyileten, “Bu kapaklar doğuştan itibaren her yaşta kullanılabiliyor. Şu an piyasada bulunan hiçbir mekanik ve biyolojik kapağın çok küçük boyutu yok. O nedenle küçük çocuklara takılamıyor. Bu kapaklar ise doğuştan kalp kapağında sorun olan veya akciğer damarları gelişmemiş çok küçülerde bile kullanılabiliyor’’ dedi.

Doğal kapaklar enfeksiyona dirençli

Eyileten, homogreftlerin kullanımının artmasıyla kan sulandırıcı ilaçlardan da kurtulunacağını açıkladı. Mekanik kapakların enfeksiyondan kolay etkilendiğini anlatan Doç. Dr. Eyileten, “Bankamızda hazırlanan bu kapaklar insan dokusundan olduğu için enfeksiyonlara dirençleri çok fazla. Ayrıca homogreftlerde enfeksiyonu rahatlıkla kontrol altına alabiliyoruz” açıklamasını yaptı.

4 yılda 15 hastaya ikinci hayat müjdesi

Doğal kalp kapaklarının beyin ölümü gerçekleşen vericilerden alındığını ve belli işlemlerden geçirerek eksi 196 derecede şoklanarak saklandığını anlatan Eyileten, şunları kaydetti: ‘’Kapaklar özel hazırlanmış derin dondurucuda 5 sene saklanabiliyor. 20 boyuncada hastada dayanabiliyor. Eyileten, kalp kapakçığı bankasını 2008’de kurulduğunu ve şimdiye kadar 15 hastada kalp kapakçığı kullandıklarını kaydetti.

Kaynak: Diyarbakır Söz