Kronik ve Akut Ağrının Farkı

Ağrınız mı var? Kronik mi ve akut mu? İşte ağrılar hakkında bilmeniz gerekenler.

Kronik ve Akut Ağrının Farkı

Ağrı, vücudun bir şeylerin ters gittiğinin sinyalidir. Ne tür bir ağrıya sahip olduğumuzu bilmek, doktorların buna neden olan sorunları teşhis etmesine ve tedavi etmesine yardımcı olabilir. Akut ve kronik ağrının farkı, nedenleri ve tedavi seçeneklerine daha yakından bakalım.

Akut ağrı nedir?

Akut ağrı, genellikle üç ila altı aydan kısa süren bir ağrı türüdür. Genellikle doku hasarı, yaralanma veya iltihaplanma nedeniyle oluşur. Akut ağrı hafif, orta veya şiddetli olabilir. Genellikle keskin veya bıçaklayıcı olarak tanımlanır.

Akut ağrınız olduğunda bu, vücudun bir yaralanma veya travmaya tepki verme şeklidir. Eklem çıkıkları, kırık kemikler, burkulmalar veya zorlanmalar gibi yaralanmalar akut ağrıya neden olabilir. Ağrı, bir şeylerin ters gittiğinin ve dikkat edilmesi gerektiğinin bir uyarı işaretidir. Çoğu durumda, ağrıya sebep olan neden tedavi edildikten sonra ağrı ortadan kalkar.
Akut ağrı, semptomlar ve herhangi bir yaralanma veya hastalık geçmişi hakkında doktorunuzla konuşarak teşhis edilebilir. Ağrının nedenini belirlemek için bir dizi kan testi, röntgen veya tarama yapılabilir.
Akut ağrının tedavisi altta yatan nedene bağlı olarak değişir. 

Akut Ağrı Tedavi Seçenekleri

  • Dinlenme,  buz , sıkıştırma ve yükseltme
  • İbuprofen veya asetaminofen gibi reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlar
  • Aşırı ağrı durumlarında reçeteli ağrı kesici ilaçlar
  • Bölgeyi stabilize etmek için ortotik destek kullanımı
  • Hareketliliğin ve fonksiyonun yeniden kazanılmasına yardımcı olmak için fizik tedavi
  • Etkilenen eklemleri, tendonları veya bağları yeniden yapılandırmak veya değiştirmek için ortopedik cerrahi 

Kronik ağrı nedir?

Kronik ağrı altı aydan uzun süren bir ağrı türüdür. Hafiften şiddetliye kadar değişebilir ve sürekli veya aralıklı olabilir. Altta yatan bir tıbbi durum veya yaralanma kronik ağrıya neden olabilir, ancak bazı durumlarda nedeni bilinmemektedir.
Kronik ağrıya neden olan birkaç durum şunlardır:

  • Osteoartrit ve romatoid artrit dahil artrit
  • Dejeneratif disk hastalığı
  • Osteoporoz
  • Nöropati
  • Siyatik
  • Miyofasiyal sorunlar
  • Peroneal tendinit
  • Fibromiyalji

Sürekli ağrı veya rahatsızlık, zayıflatıcı olabilir ve yaşam kalitenizi önemli ölçüde etkileyebilir. Kronik ağrının tedavisi genellikle akut ağrının tedavisinden daha karmaşıktır. İlaç, fizik tedavi veya diğer tedavileri içeren bir yaklaşım gerektirebilir.
Kronik ağrısı olan hastaların bütünsel bir yaklaşımla rehabilite edilmesine yardımcı olmak için bir tedavi türü olan  fizyoterapi geliştirildi. Fizik tedavi ve cerrahi olmayan işlemlerle ilgili sorunları teşhis etmek ve tedavi etmek için kullanılır. Doktorunuz kas ve sinir performansını zayıflıklar açısından kontrol edebilir veya eklem veya yumuşak doku ağrısına yardımcı olmak için enjeksiyonlar kullanabilir.

Bazen eklem hasarı, yırtık bağ veya omurga problemlerinden kaynaklanan kronik ağrılarda ameliyat gerekli olabilir  .

Akut ve kronik ağrı arasındaki fark

Akut ve kronik ağrı arasındaki temel fark, ağrının süresidir. Akut ağrı kısa ömürlüdür ve genellikle altta yatan neden tedavi edildiğinde düzelir. Kronik ağrı uzun sürelidir ve sıklıkla sürekli tedavi gerektirir.
Kronik ağrı, duygusal strese neden olabilir ve bu da anksiyete veya depresyona yol açabilir. Kronik ağrıdan şikayetçiyseniz, bunu yönetmenin yollarını bulmak için bir doktorla birlikte çalışmanız önemlidir.

Ağrı nasıl hafifler?

Ağrıyı ve gerginliği azaltmak ve vücuttaki kan dolaşımını artırmak için yürüme veya yüzme gibi düşük etkili egzersizler
Eklem iltihabını azaltmak için meyve, sebze, yağsız protein ve tam tahıllar açısından zengin bir diyet yemek
Kronik ağrıyla ilişkili stresi yönetmek için derin nefes alma, meditasyon veya yoga gibi rahatlama teknikleri
Düzenli bir yatma vakti rutini sürdürmek uyku kalitesini artırır ve vücudun iyileşmesine izin verir.
Ağrıyı etkili bir şekilde yönetmek yaşam kalitenizi olumlu yönde etkileyebilir, ancak bu bir kararlılık gerektirebilir. Ağrı seviyelerinizde değişiklik olduğunda doktorunuz sonuçlarınızı izlemek ve planınızı ayarlamak isteyecektir.
Herkesin ağrı eşiği farklıdır. İhtiyacınız olan tedaviyi alabilmeniz için ağrı düzeyiniz konusunda doktorunuza karşı dürüst olun.

Akut ve kronik ağrı arasındaki fark nasıl belirlenir ve ne zaman doktora başvurulmalı?

Akut ağrı genellikle altta yatan bir durumdan kaynaklanır, bu nedenle derhal tıbbi müdahaleye ihtiyaç vardır. Kronik ağrı, mevcut yönetim stratejileri olmadan şiddetli hale gelebilir. Ağrınızın sizi rahatsız derecede uzun olması doktora başvuru için yeterli bir sebeptir.
 

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler