Organ nakli 10 yılda 5 kat arttı

Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere sivil toplum örgütleri ve medyanın organ nakli konusundaki teşvikleri sonuç verdi.

Organ nakli 10 yılda 5 kat arttı

Bakanlık verilerine göre son 10 yılda organ nakli sayısı 5 kat arttı. 2002 yılında 745 organ nakli gerçekleştirilirken, bu rakam 2012 yılı itibariyle 4 bin 127’ye yükseldi. Nakli sıralamasında ilk sırada 2 bin 970 nakille böbrek nakli yer alıyor.

Son yıllarda organ nakli konusunda başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere dernekler, gazete ve televizyonların yaptığı yayınlar sonucu önemli gelişmeler yaşandı. Bakanlık, organ nakli ile ilgili teknolojik yatırımlar, altyapı ve ekiplerin hazırlanması, organ nakli merkezleri, ambulans uçaklarla organın ve organ alacak kişinin bir araya getirilmesi gibi çalışmaları gerçekleştirdi. Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı yatırımlar sonucu organ nakli konusunda altyapı çalışmaları tamamlandı. Bakanlık verilerine göre 2002 yılında 745 olan organ nakli sayısı 2012 yılında 5 kattan fazla artış göstererek 4 bin 127’ye yükseldi. 2002’de 550 olan böbrek nakli sayısı 2012 yılı itibariyle 2 bin 970’e ulaştı. Aynı yıllar arasında karaciğer nakli 159’dan bin 47’ye ve kalp nakli 20’den 65’e yükseldi. 2012 yılında sırası ile 2 bin 970 böbrek, bin 47 karaciğer, 65 kalp, 4 akciğer, 25 pankreas, 3 kalp-akciğer ve 8 bağırsak olmak üzere toplam 4 bin 127 organ nakli gerçekleştirildi.

100 HASTANEDE BÖBREK, KARACİĞER, KALP VE AKCİĞER NAKLİ YAPILIYOR

Ülke genelinde böbrek nakli yapılan tüm merkezlerde nakil olmak isteyen kişilerin bilgileri ilk etapta bakanlığın Ulusal Organ Nakli Bekleme Listesi Programı’na kaydediliyor. Daha önce Organ Nakli Ulusal Koordinasyon Merkezi (UKM) tarafından bu kayıtlar esas alınarak sadece böbrek nakli bekleyen hasta işlemleri ve kadavra donör dağıtım işlemleri gerçekleştiriliyordu. Ülke genelinde canlı ve kadavradan gerçekleştirilen tüm (böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas ve ince bağırsak) organ nakilleri ile organ bekleyen hasta belgelerini içeren yeni Ulusal Organ Nakli Bilgi Sistemi oluşturuldu. Bu sistem öncelikle organ nakli merkezleri, Bölge Koordinasyon Merkezleri (BKM) ve UKM takip ediyor. İstanbul, İzmir, Ankara, Adana, Antalya, Samsun, Diyarbakır, Erzurum ve Bursa illerinde olmak üzere 9 BKM, bağlı oldukları Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Merkezi ile kadavradan organ dağıtımında bağlantılı olarak çalışıyor. Kadavradan temin edilen organların nakledileceği hastalara ulaştırılmasında bakanlığın ambulans uçakları kullanılıyor. 62 hastanede böbrek, 42 hastanede karaciğer ve 16 hastanede kalp-akciğer nakil merkezi bakanlık tarafından ruhsatlandırılarak hizmet veriyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz