Prof. Dr. Topsakal: Anjiyoyla açılmayacak kalp damarı yok

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı’nda 2 hastanın yüzde 100 tıkalı kalp damarları ameliyatsız, anjiyo yöntemiyle açılarak, hastalar sağlığına kavuşturuldu. ERÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Topsakal, "Artık tıpta teknoloji gelişti.

Prof. Dr. Topsakal: Anjiyoyla açılmayacak kalp damarı yok
Prof. Dr. Ramazan Topsakal, kardiyoloji kliniğinde anjiyo yöntemiyle yüzde 100 tıkalı kalp damarlarını açarak sağlığına kavuşturduğu hastalarını tanıttı. 2 hastanın damarlarının uzun süredir tıkalı olduğunu kaydeden Prof. Dr. Ramazan Topsakal şunları söyledi:
"Daha önce denenmiş, fakat 'açılmaz' denilerek hastalara kalp ameliyatı teklif edilmiş, hastalar ise ameliyatı reddetmişler. Biz de bunun üzerine yeni gelişen teknolojileri kullanarak hastalar için bir girişim planladık. Girişimden kastımız bu tıkalı damarları özel yöntem ve cihazlar eşliğinde açmaktı. Her iki hastamıza da başarılı bir şekilde müdahale ettik. Damarlarını açtık. Damarları tamamen açılmış durumda olan bu iki hastamızı sağlıklı bir şekilde taburcu ediyoruz." 
'HALKIMIZIN HABERİ YOK'
Tıkalı kalp damarının açılmaması durumunda hastada kalp yetmezliği meydana geldiğini vurgulayan Prof. Dr. Topsakal şöyle konuştu:
"Biz bu operasyonları 2- 3 yıldan beri yapıyoruz. Ancak bu tür operasyonlardan halkımızın çoğunun haberi yok. Sadece hastalardan duyarak bize başvuruyorlar. Biz de halkımızı ve toplumumuzu, bu tür damar açma operasyonları hakkında bilgilendirmek istedik. Eğer damarlarda uzun süre tıkanıklık varsa, vatandaşlarımız 'ameliyattan başka çare yok’ sözünü hep duyarlarsa, çaresiz kalıp 'yapacak bir şeyimiz yok' diye düşünmesinler. Yüzde 95 oranında bütün damarların açılma şansı var. Günümüzde yeni teknolojilerle açılmayacak damar yok denecek kadar az. Hastalar bize başvursunlar."

Kaynak: DHA

Çok Okunan Haberler