'Sigara dünyanın en büyük soykırımı'

İzmir’in Bergama ilçesinde Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Yeşilay Haftası çerçevesinde düzenlenen konferansta, sigaranın zararları anlatıldı.

'Sigara dünyanın en büyük soykırımı'

İzmir’in Bergama ilçesinde Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Yeşilay Haftası çerçevesinde düzenlenen konferansta, sigaranın zararları anlatıldı, Özel Bakırçay İlköğretim Okulu'ndaki düzenlenen konferansı veren Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Muharrem Balcı, “Sigara, dünyanın en büyük soykırımıdır.” dedi. Konferansı İlçe Milli Eğitim Müdürü İlyas Duman, Özel Bakırçay İlköğretim Okulu Müdürü Tahir Goral, Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Mehmet Tetik, öğrenciler ve çok sayıda davetli dinledi.

Yeşilay Genel Başkanı Balcı, ağır uyuşturucu kullanan kişilerin 15 yıldan fazla ömrü olmadığını belirtti. Dünyadaki bütün bağımlıları mazlum ve mağdur gördüklerini vurgulayarak, bağımlılığın en yakın arkadaşlardan geldiğine dikkat çekti. Bütün semavi ve beşeri dinlerde, kişinin kendisine zarar vermesinin yasak olduğunu hatırlatan Balcı, “Hiç kimsenin, bir başkası veya kendi canına kıyma hakkı yoktur. Bu, evrensel hukuk ilkeleri gereğince de böyledir. Bağımlı kişi, kullandığı maddeye ya da oynadığı kumara vb. köle konumundadır. İnsan, özgür olabilmek adına bu bağlardan kurtulmalıdır. Dünya üzerinde zehir tacirlerinin ve kumar yoluyla insanların hayatını sömürenlerin daha fazla güçlenmemesi için insanımızı bu alışkanlıklara karşı uyanık tutmamız gerekmektedir. Devlet, şans oyunlarıyla vatandaşını kumara alıştırmaktadır. Bu durum, Anayasamız'la ters düşmektedir. 'Milli Piyango' okullarının isimlerinin, Van depreminde vefat eden öğretmenlerin isimleriyle değiştirilmesini bakanlığımıza kabul ettirdik. Bir uyuşturucu baronunun oğlunun isminin okula verilmesi de devletimizin yanlışıdır ve düzeltilmesi gerekmektedir.” şeklinde konuştu. Bu yıl dünyada sigaraya bağlı hastalıklardan 5 milyon insanın hayatını kaybettiğini belirten Muharrem Balcı, ”Türkiye’de bu yıl 120 bin kişi, sigara yüzünden hastalanarak öldü. Dünyada 5 milyon olan bu sayının, önümüzdeki yıl 6 milyona çıkması bekleniyor. Sigara, dünyanın en büyük bir soykırımıdır. Şimdi soruyorum, neden satanlar suçlu olmuyor?” dedi.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Duman ise öğrencilerin televizyon ve internet bağımlılığından kaçması gerektiğini belirterek, şunları söyledi: “İradeyi törpüleyen isteklerden kaçılması gerekiyor. Uzun süre televizyon ve internet karşısında kalmanın, sağlığımız açısından da birçok zararı var. Zamanın ve sağlığımızın kıymetini çok iyi bilmeliyiz. Hayatta geri gelmeyecek iki şey, sağlık ve zamandır.”

Kaynak: Diyarbakır Söz