'Tandır' fabrika bacası kadar tehlikeli!

Köylerdeki açık ocaklar, tandırlar ve tezek kullanımı nedeniyle kırsal alanlarda da tehlike saçıyor

'Tandır' fabrika bacası kadar tehlikeli!

Özellikle köylerdeki, açık ocaklar, tandırlar ve tezek yakılması, akciğer kanseri, KOAH, bronşit ve astım başta olmak üzere birçok solunum hastalığını tetikliyor. Kırsal alanlarda daha çok kadınlar, tezek ve tandır dumanına maruz kalırken, uzmanlar da sanayi bölgeleri kadar kırsal kesime de solunum hastalıkları konusunda önem verilmesi gerektiği konusunda uyarıyor.

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) Akademisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özhan, kırsal kesimin, solunum hastalıkları konusunda sanayi kesimi kadar tehlike altında olduğunu anlattı.

Özhan, Türkiye'de hava kirliliği konusunda çeşitli araştırmalar yapıldığına işaret ederek, ''Bu araştırmalar da önemli. Türkiye'de daha temiz enerjilere doğru bir eğilim meydana geldi. Özellikle ısınma konusunda değişim yaşanıyor. Kömür yerine doğalgaz kullanımı artıyor. Bu dönüşüm hava kirliliğini en aza indiriyor. Bu da sevindirici bir şey'' dedi.

Kırsal kesimin genellikle sağlıklı olduğunun ifade edildiğine dikkati çeken Özhan, bunun yanlış bir tutum olduğunu söyledi.

Özhan, kırsal kesimin de solunum hastalıkları konusunda tehlike altında olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Köylerde, açık ocaklarda ekmek pişirilmesi, tandır kullanımı ve tezek yakılması en az fabrika bacaları kadar tehlikeli. Bunlara maruz kalan insanlar ileriki yıllarda solunum anlamında büyük sıkıntı yaşıyor. Kırsal alanlarda tahta ve çalı çırpı yakılması da ön planda. Bu dumana maruz kalmamalı. Bu anlamda kırsal kesim en az sanayi kesimi kadar tehlike altında. Burada, özellikle kadınlar etkileniyor.''

Özellikle köylerde bu konuda bilinçlendirme çalışmaları yaptıklarını ifade eden Özhan, tezek yakımı ve tandır kullanımının bir gelenek haline gelmesi nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını anlattı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler