Vitamin takviyesi alanlar dikkat!

Aşırı vitamin ve mineral tüketiminde mide bulantısı, baş ağrısı ve uzun vadeli sağlık sorunları gibi ciddi yan etkileri söz konusu.

Vitamin takviyesi alanlar dikkat!

Vitamin takviyesi alanlar dikkat! Vitaminlerin aşırı dozda alınması sağlık sorunlarına yol açabilir.

Daha sağlıklı bir yaşam tarzı arayışında olan birçok kişi, umut verici faydalardan yararlanarak besin takviyelerine yöneliyor. Besinlerin dengeli bir şekilde alınması çok önemlidir. Ancak takviyelerin aşırı dozu  bu uyumu bozabilir.

Vitamin takviyesi alanlar dikkat! Aşırı Doz Sağlığınızı Bozabilir

Sağlık uzmanları, aşırı dozla ilişkili risklerden kaçınmak için bu takviyeleri tıbbi rehberlik olmadan almamanızı tavsiye ediyor. İşte takviyesine göre aşırı dozun zararları.

Potasyum

Potasyum takviyelerinin aşırı dozda alınması ölümcül olabilir. Alman Beslenme Derneği, potasyum doz aşımının potansiyel olarak bağırsak tıkanıklığına, kas güçsüzlüğüne, felce, akciğer yetmezliğine ve kardiyak aritmilere neden olabilecek olası sonuçları konusunda uyarıyor. Böbrek fonksiyonları normal olan bireylerde günlük alım miktarı 5-6 gramı geçmemelidir.

Kalsiyum 

Uzmanlara göre, takviyeler yoluyla günlük 1.500 miligram kalsiyumun aşılması, kalp krizi riskini önemli ölçüde artırabilir.

A Vitamini

Yüksek dozlar kemikleri zayıflatabilir ve hamile kadınlarda fetüse zarar verebilir. Yetişkinler toplam A vitamini alımını günde 3.000 mikrogramla sınırlamalıdır. Ancak Provitamin A aynı doz aşımı riskini göstermez.

B3 Vitamini 

Nikotinik asit veya niasin olarak da bilinen doz aşımı belirtileri arasında kızarma, baş ağrısı, ishal ve karın ağrısı yer alır; kan basıncında dramatik bir düşüş ve karaciğer hasarı gibi ciddi riskler vardır. Normal bir diyet tipik olarak günlük kritik maksimum 35 miligrama ulaşmadan yeterli niasin sağlar.

D Vitamini 

Robert Koch Enstitüsü'ne göre aşırı D vitamini tüketimi vücutta kalsiyum seviyesinin artmasına (hiperkalsemi) neden olur. Bu, mide bulantısına, iştah kaybına, karın kramplarına, kusmaya ve aşırı durumlarda böbrek hasarına, kalp aritmilerine ve hatta ölüme neden olabilir. Hem akut hem de kademeli aşırı dozlar, vücudun D vitamini depolama yeteneği nedeniyle risk oluşturur.

E Vitamini 
Tıbbi tavsiye olmadan uzun süreli kullanım, mide-bağırsak sorunlarına ve kanama riskinin artmasına neden olabilir. Tolere edilebilir maksimum alım miktarı günde 300 mg'dır, ancak 130 ila 200 mg arasındaki daha düşük dozlar bile hemorajik felç riskini artırabilir.

Demir 

Kanda oksijen taşınması için hayati öneme sahip olan aşırı demir, yorgunluk, ishal, kusma ve eklem ağrısı gibi semptomlarla zehirlenmeye neden olabilir ve ciddi vakalarda kalp sorunlarına, şeker hastalığına, karaciğer hastalığına ve organ yetmezliğine yol açabilir.
 

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler