Yüksek Tansiyon Hastalarına Müjde

Dicle Üniversitesi (DÜ) Kalp Hastanesi'nde yüksek tansiyon hastalarının angio-kateter ile tedavi dönemi başlıyor.

Yüksek Tansiyon Hastalarına Müjde

Kalp Hastanesi'nde kullanılan cihazlar ve uygulanan tedavilerle ilgili açıklamalarda bulunan Türk Kardiyoloji Derneği Hipertansiyon Çalışma Grubu Başkanı ve Kalp Hastanesi Kardiyoloji AD Başkanı Prof. Dr. M. Sıddık Ülgen, gerek Türkiye'de gerekse bütün dünyada yüksek tansiyon hastalığının çok önemli bir problem olduğunu söyledi. Ülgen, "Ülkemizde her 3 kişiden birinde yüksek tansiyon vardır. Türkiye'de yaklaşık 20 milyon insanda yüksek tansiyon bulunmaktadır. Yüksek tansiyon tedavi edilmez ise beyin kanaması, felç, kalp krizi, kalp ve böbrek yetmezliği, körlük gibi hayati ve sakat bıraktıran sonuçlara yol açmaktadır" dedi.

YÜKSEK TANSİYONU OLANLAR DİKKAT

Geliştirilen yeni cihazlar ve yöntemlerle yüksek tansiyon hastalarının 45 dakika gibi kısa bir sürede yüksek tansiyondan kurtulduğunu ifade eden Ülgen, "Renal sempatik denervasyon adı verilen bu yeni yöntem sayesinde lokal anestezi altında hastaya 30 ila 40 dakika içerisinde tedavi uygulanıyor. Uygulama kalp anjiyosuna benzer bir teknik ile gerçekleştiriliyor. Kasıktaki atardamara özel bir telle girilerek böbrek damarına ait sinirlere radyo frekans dalgası verilerek ısıtılıyor. Yaklaşık 45 dakika süren bu işlem boyunca hasta herhangi bir acı duymamaktadır" diye konuştu.

HASTA 6 SAATTE TABURCU OLUYOR

Yüksek tansiyonlu hastaların önemli bir kısmında ilaçlar yeterli olmadığının altın çizen Prof. Dr. Ülgen, "Bu yöntem tüm tansiyon hastaları için değil ama önemli bir hasta grubu için büyük bir imkan. Bu yöntem ile günde 4-5 adet tansiyon ilacı alan bir hastada bu sayı 1-2 ye düşmektedir. İşlemin riski de oldukça düşük oranda yüzde 1'den az.

Hasta işlemden 6 saat sonra evine gidebiliyor. Yüksek tansiyon ortaya çıkmasında ve devam etmesinde böbrekten salgılanan hormonlar büyük öneme sahiptir. Bu hormonlar vücutta tuz tutulumunu arttırarak ve damarları büzerek kan basıncını yükseltmektedir. Böbrek damarlarına ait sinirler yakma işlemi ile devre dışı bırakılarak bu hormonların zararlı etkileri en aza indiriliyor. Böylece yüksek tansiyon tamamen ya da kısmen ortadan kalkabiliyor" şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz