Beşiktaşlı Jose Sosa’nın zam istemesi taraftarları hayrete düşürdü, Jose Sosa kimdir?

Beşiktaş’ın başarılı oyuncusu Jose Sosa, yönetimden yıllık ücretinin yükseltileceği yeni bir kontrat talebinde bulundu.

Beşiktaşlı Jose Sosa’nın zam istemesi taraftarları hayrete düşürdü, Jose Sosa kimdir?

Beşiktaş’ın başarılı oyuncusu Jose Sosa, yönetimden yıllık ücretinin yükseltileceği yeni bir kontrat talebinde bulundu.

NTV’nin haberine göre: Beşiktaş'ta ikinci sezonunu geçiren Jose Sosa, özellikle bu sezon takıma önemli katkı sağladı. İlk yarıda 21 maça çıkan Arjantinli, 5 gol, 4 asistlik performans sergiledi.

2018 Haziran ayına kadar siyah-beyazlılar ile sözleşmesi bulunan 30 yaşındaki oyuncu, yıllık ortalama 1.6 milyon euro garanti ücret, 10 bin euro da maç başı gelir elde ediyor.

Ertelenen Trabzonspor maçı sonrası İstanbul'a dönmek için takım arkadaşları ile birlikte havalimanında bekleyen Sosa, tercümanı aracılığı ile ikinci başkan Ahmet Nur Çebi ile görüştü. Arjantinli futbolcu, yıllık ücretinin artırılacağı yeni bir mukavele isteğinde bulundu. Beşiktaş'ta çok mutlu olduğunu Çebi'ye aktaran Sosa, River Plate'den teklif aldığını da ifade etti.

Takımdan ayrılmak istemediğini Çebi'ye söyleyen Arjantinli futbolcu, takım içindeki ücretler doğrultusunda yeni bir sözleşmeye imza atmaya hazır olduğunu aktardı.

Beşiktaş ikinci başkanı, Sosa'nın talebini ilk yönetim kurulu toplantısında gündeme alacaklarını söylerken, kulüp olarak kendisinden memnun olduklarını oyuncusuna aktardı. Önümüzdeki günlerde bu durumu görüşecek olan siyah-beyazlı yönetim, Sosa ile masaya oturup yeni sözleşme için anlaşmaya çalışacak.

Beşiktaş'ta en yüksek ücreti yıllık 3.5 milyon euro ile Mario Gomez alıyor. Quaresma 1.7 milyon euro alırken, Sosa 1.6 milyon euro ile takımda en yüksek ücret alan 3. oyuncu konumunda bulunuyor.

Jose Sosa Kimdir?

Futbola Arjantin takımlarından Estudiantes kulübünde başladı. 2007 yılında Bayern Münih takımına transfer oldu. 2010 yılının sonunda eski takımı Estudiantes’e kiralık gitti.

2010–2011 sezonunda İtalya takımlarından Napoli'ye transfer oldu. 2011-12 sezonunda Ukrayna'nın Metalist Kharkiv takımına transfer oldu.

31 Aralık 2013 tarihinde İspanya takımlarından Atletico Madrid kulübüne kiralık olarak transfer olmuştur.

31 Ağustos 2014 tarihinde, sezon sonunda oyuncunun transfer haklarını satın alma opsiyonu ile birlikte Metalist Kharkiv kulübünden 1.400.000 euro karşılığından bir senelik kiralık olarak Beşiktaş’a gelmiştir.

Profesyonel Futbol Kariyeri

2002-2007 - Estudiantes

2007-2010 - Bayern Münih

2009-2010 - Estudiantes (kiralık)

2010-2011 - Napoli

2011-2014 - Metalist Kharkiv

2014-2014 - Atletico Madrid (kiralık)

2014- ------ - Beşiktaş (kiralık)

Millî takım kariyeri

2003 - Arjantin U-20

2008 - Arjantin U-23

2005 - Arjantin

Beşiktaş

Beşiktaş Jimnastik Kulübü ya da kısaca Beşiktaş, 1903 yılı Mart ayında İstanbul'da kurulan spor kulübü. Bereket Jimnastik Kulübü adıyla kurulan kulüp, 26 Ocak 1911 tarihinde Beyoğlu Mutasarrıfı Muhittin Bey'in teşvikiyle Beşiktaş Osmanlı Jimnastik Kulübü, adıyla tescil edilen ilk Türk spor kulübü oldu. Daha çok futbol şubesiyle tanınan kulüp, Türkiye'de futbolun profesyonelleşmesinden sonra şampiyon olma başarısı gösteren 5 kulüpten birisidir. Kulübün genel başkanı Fikret Orman'dır.

Beşiktaş, güncel olarak futbol (erkeklerde), basketbol (erkek ve bayanlarda), hentbol ve voleybol (erkekler) dallarında birinci lig düzeyinde temsil edilmektedir. Bu dalların yanında atletizm, bedensel engelliler, boks, briç, güreş, jimnastik, kürek, masa tenisi, satranç ve elektronik spor dallarında faaliyetlerini sürdürmektedir. Beşiktaş Futbol Takımı, şampiyon olan 5 takımdan birisidir. Ayrıca, futbol takımı armasında yıldız olanb 4 Türk takımından biridir. İnternet üzerinden yapılan bir araştırmada,c Beşiktaş Türkiye çapında %19 civarında taraftar oranı ile en çok taraftara sahip 3. kulüp olmuştur. 2013 Eylül ayında, bağımsız bir araştırma şirketi tarafından 27 büyükşehirde 1001 kişi ile yapılan ankette, Beşiktaş'ı tutanların oranı %21.3 olarak açıklanmıştır.

Beşiktaş Erkek Basketbol Takımı, kurulduğu 1933 yılından bu yana Türkiye Basketbol Ligi'nde toplam 2 defa şampiyon olmuştur. Bunun dışında 1'er kez 2. Lig, Türkiye Kupası ve Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı kazanan takım, 2011-12 sezonunda EuroChallenge'ı kazanarak tarihinde ilk kez bir Avrupa şampiyonluğu elde etmiştir. Beşiktaş Kadın Basketbol Takımı, Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi'ni toplamda 3 defa müzesine götürürken, 1 kez de Kadınlar Cumhurbaşkanlığı Kupası'nda mutlu sona ulaşmıştır. 2003 yılında kurulan Beşiktaş Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı ise 2 kez Türkiye Tekerlekli Sandalye Basketbol Süper Ligi'ni kazanma başarısı gösterirken, 1 kez Andre Vergauwen Kupası ve 1 kez de Willi Brinkmann Kupası'nda şampiyonluk elde etmiştir. Faaliyetlerine 1961 yılında başlayan Beşiktaş Bayan Voleybol Takımı, 1'er kez Türkiye Bayanlar Voleybol Şampiyonası, Federasyon Kupası'nda şampiyon olmuştur. Kadınlar Voleybol Balkan Kupası'nda ise toplam 3 kez şampiyon olmuştur. 2013-14 sezonunda CEV Challenge Kupası'nda final oynama başarısı göstermiştir. 1986 yılında kurulan Beşiktaş Erkek Voleybol Takımı ise İstanbul Erkekler Voleybol Ligi ve Federasyon Kupası'nda 1'er kez şampiyon olmuştur. 1986 yılında kurulan Beşiktaş Erkek Hentbol Takımı, 10 kez ile Türkiye Erkekler Hentbol Süper Ligi'ni en çok kazanan takımdır. Bunun dışında 9 kez Türkiye Kupası ve 10 kez de Süper Kupa'da şampiyon olmuştur.

Kuruluşu

1902 yılında, 22 kişiden oluşan grup o zamanların Medine Muhafızı Şhaplı Osman Ferit Paşa'nın Beşiktaş'ın Serencebey Semti'nde bulunan konağının bahçesinde, haftanın belirli günlerinde bir araya gelip çeşitli jimnastik hareketleri yapmaktaydılar. Şhaplı Osman Ferit Paşa'nın oğulları Mehmet Şamil Şhaplı ve Hüseyin Bereket ile mahalledeki birkaç genç, aletli ve aletsiz jimnastik, barfiks, boks, güreş, halter gibi spor dallarına ilgiliydiler. O yıllarda siyasi nedenlerden ötürü toplanma olaylarına karşı, şehrin birçok yerinde hafiyeler kol gezmekteydi. Serencebey'de bir araya gelen bu 22 kişilik grup, hafiyelerin yaptığı bir baskın sonucu karakola düşmüştür. Ancak, II. Abdülhamid'in başyaveri Mehmet Paşa ve kuşçubaşı Behçet Bey'in de aralarında bulunduğu saray erkanından kişiler, yeni kurulan bu kulübün aletli jimnastik, güreş, boks ve halter gibi insan sağlığına faydalı sporlarla uğraşan bir mektep olduğuna padişahı inandırmaları, o dönemde hoş karşılanmayan ve dini yönden haram olarak kabul edilen futbol oyununu oynamamaları ve sadece beden hareketi yapmaları sebebiyle herhangi bir ceza almamışlardır. Daha sonra isimlerini Osmanlı Beşiktaş Terbiye-i Bedeniye Mektebiç olarak değiştirmişlerdir. II. Abdülhamit ise kulübün belirtilen spor dalları ile uğraşmaları için özel bir ferman çıkararak faaliyetlerine izin vermiştir. O zamanların boksör ve güreşçilerinden Kenan Bey'de, sporculara güreş ve boks antrenmanları yaptırmıştır. Mart 1903 tarihinde özel izinle Beşiktaş Bereket Jimnastik Kulübü kurulmuştur. Mehmet Şamil Şhaplı, kulübün ilk başkanı, Hüseyin Bereket ise ilk genel sekreteri olarak seçilmiştir. Kulüp ismini ise Şhaplı Osman Ferit Paşa'nın dedesi olan Mirzaiko Bereket Bey ve babası Bereketiko Hasan Bey'den almıştır. Şhaplı Osman Ferit Paşa, 1870'lerin sonunda Beşiktaş Serencebey yokuşundaki konağını satın almış ve kulüp bu konakta kurulmuştur.

1908'deki İkinci Meşrutiyet ile birlikte sportif faaliyetlere biraz daha serbestlik tanınmıştır. Edirne'de bulunan Fuat Balkan ve Mazhar Kazancı, 31 Mart 1909 tarihinde İstanbul'da yaşanan 31 Mart İsyanı sebebiyle Hareket Ordusu ile birlikte İstanbul'a gelmiştir. Siyasi olayların yatışmasının ardından, eskrim hocası olan Fuat Balkan ile güreş ve halter sporu başta olmak üzere çeşitli spor dalları ile uğraşan Mazhar Kazancı, Serencebey'de jimnastik yapan grupla birlikte spor faaliyetlerini icra etmeye başlamışlardır. Fuat Balkan'ın Ihlamur'da bulunan evinin alt kısım kulüp binası yapılarak; kulübün adı Beşiktaş Osmanlı Jimnastik Kulübü olarak değiştirilmiştir. 13 Ocak 1910 tarihinde Beyoğlu Mutasarrıfı Muhittin Bey Beşiktaş Osmanlı Jimnastik Kulübü'nü tescil ettirmiştir. Böylece Beşiktaş, tescil edilen ilk Türk spor kulübü olmuştur. Kulübün tescil edilmesinden sonra semtte yaşayan gençlerinde katılmasıyla beraber kulübün sporcu sayısı 150'ye yükselmiştir. Daha sonra Ihlamur'da bir evin alt kısmında yer alan kulüp merkezi de Akaretler'deki 49 numaralı binaya, daha sonra ise 84 numaralı binaya taşınmıştır. Bu binanın arkasında bulunan bahçe ise 600 altın harcanarak spor sahasına dönüştürülmüştür. Böylelikle kulüp, düzenli bir lokale, tesise ve sporculara sahip olmuştur.

Kaynak: Diyarbakır Söz