Sneijder hakkında bir kaç kelam!

Galatasaray ile adı son zamanlarda sıkça anılan Sneijder hakkında bir kaç kelam edelim.

Sneijder hakkında bir kaç kelam!

Futbolseverlerin de yakından tanıdığı hakkında az çok bilgi sahibi olduğu Sneijder’in 10 sezonluk kariyerinde neler yapmış kısaca bir göz atalım

AJAX

Muhteşem altyapısı ile ünlü Ajax onu çok küçük yaşlarda keşfetmiş altyapısına kazandırmıştı. Abisi ve küçük kardeşi de futbolcu olan Sneijder’in yetenekleri göz ardı edilemeyecek nitelikteydi. Nitekim beklenen oldu ve 02/03 sezonunda Sneijder A takıma çıktı. O sezon Chivu, Maxwell, De Jong, Van Der Vaart, Pienaar ve İbrahimovic’in bulunduğu Jari Litmanen önderliğinde Ronald Koeman yönetimindeki Ajax ligde ikinci Şampiyonlar liginde ise çeyrek finale kadar çıktığında parıl parıl parlayan gençler arasında Wesley Sneijder de vardı. Bir sonraki sezon kadro büyük oranda korunmuş ligde şampiyonluk yakalanırken 20 yaşındaki Wesley Sneijder ligin en iyi genç oyuncusu ödülünü alıyordu.

O dönem daha çok iki ayağını da etkili kullanabilen Sneijder’i Koeman 4-4-2 nin her iki kanadında da oynatıyor ve iyi verim alıyordu. 02/03 sezonunun ikinci yarısından itibaren forma şansı bulmaya başlayan genç Sneijder 03/04 sezonunda bir çok maçta görev almış takımına büyük katkı sağlamıştı.

Onun A takıma çıkıp şans bulmasında büyük pay sahibi olan Koeman başarısız sonuçların ardından 04/05 sezonun mart ayında yerini kulübün efsanelerinden Danny Blind’e yerini bırakırken Sneijder eski formunun çok uzağındaydı. Ancak buna rağmen Almanya’da düzenlenen 2006 Dünya Kupası kadrosuna çağrılan oyuncu Van Basten yönetiminde etkisiz futbol oynayan Hollanda’nın tüm maçlarında forma şansı bulmuş ama kendisinden beklenen patlamayı gerçekleştirememiş turnuvaya golsüz veda etmişti.

Başarısız geçen iki senenin sonunda Ajax’ta teknik direktör değişmiş bu sefer Jap Stamm önderliğinde genç bir jenerasyon yakalanmış ancak sene sonu aynı puana sahip oldukları PSV’ye averajla lig kupasını kaptırmışlardı. O sezon daha çok merkez ortasaha ve forvet arkasında görev yapan Sneijder muhteşem oyun görüşü uzaktan isabetli şutları ve etkili serbest atışları ile tüm dikkatleri üzerine çekmiş yılın oyuncusu ödülünü de müzesine götürmekle kalmayıp Real Madrid’in de ilgisini çekmeyi başarmıştı. 27 milyon euroluk bonservis bedeli ile Ajax’ın en yüksek bonservis bedeli ile sattığı oyuncunun Real Madrid’de neler yapacağı merak konusuydu.

 

REAL MADRİD

Royston Drenthe, Robben ve daha sonraki sezon Real Madrid’e katılacak olan Huntelaar, Van Der Vaart ve Nistelrooy ile birlikte Real Madrid’in Hollandalı akımını başlatacaktı Sneijder. Bernd Schuster ile birlikte ligde Madrid derbisinde attığı gol ile adeta rüya gibi başlayan Real Madrid kariyeri sene sonunda 8 puanlık fark ile gelen şampiyonluk ile rüya gibi devam ediyordu.

08/09 sezonu hazırlıkları kapsamında Emirates Cup’ta Arsenal ile yapılan hazırlık maçında Diaby’nin sert müdahalesi ile 3 ay sahalardan uzak kalmış daha da kötüsü sezon öncesi hazırlık kampını kaçırmış sahalara ancak ekim ayında dönebilmişti. Onun yokluğunda çok zor zamanlar geçiren Bernd Schuster Barcelon’yı yenemeyiz açıklaması ile bardağı taşırmış ve yerini Juan de Ramos’a bırakmıştı. Bu değişim Real Madrid’i üçüncü olmaktan takımdaki Hollandalıların sorgulanmaya başlamasından kurtaramamıştı.

Sezon sonunda takımın başına Pellegrini getirilmiş kurtulunması gereken Hollandalıların başında olan Sneijder’in adı içlerinde Galatasaray’da olan bir çok Avrupa kulübü ile anılmaya başlanmıştı.

 

İNTER

Mourinho 08/09 sezonunda İnter ile Şampiyonluğa ulaşmış asıl patlamanın gerçekleşeceği Mourinho’nun ikinci sezonu olan 09/10 sezonu için kadro kurulmaya başlamış Lucio, Eto’o, Milito ve Motta ile birlikte Sneijder’i transfer etmişti. Mourinho Real Madrid’in Sneijder’i satmakla çok büyük yanlış yaptığını bile dile getirmiş oyuncuya sahip olmaktan son derece mutluydu.

Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu Seria A şampiyonluğu ve İtalya Kupası ile tarihi bir yıl yaşadı İnter ile. Bu efsane sezonun sonunda 2010 Dünya Kupası’nda bu sefer ülkesi ondan daha çok şey bekliyor o da tüm beklentilere cevap verip her zamankinden farklı bir oyun anlayışı ile oynayan Bert van Marwijk yönetiminde güzel oyundan çok mücadeleci oyunu ile ön plana çıkan Hollanda ile finale kadar yükselme başarısı gösterirken herkes onun Ballon D’or alması gerektiğine inanıyordu. Ballon D’or’u alamasa bile yılın 11′inde yer bulmuş ”Mourinho için ölürüm o Dünya’nın en iyi teknik direktörü” konuşması ile aralarında çok sıkı bir bağ bulunan Mourinho’yu ağlatmıştı. İşte görüntüler

İnter’de Chelsea gibi Mourinho sonrası büyük düşüş yaşamış takımının yaşadığı bu büyük düşüşten Snijder de payını almış takımla birlikte artık yokları oynamaya başlamıştı. Aldığı yüksek yıllık ücrette indirime gitmeyi kabul etmeyince kadro dışı bırakıldı. 2015′e kadar sözleşmesi olan futbolcusuna yüksek ücretler ödemekten kurtulmak için İnter onu satış listesine koydu ancak aldığı ücreti karşılayacak pek kulüp yok.

Kısaca özetlemek gerekirse Sneijder futbola kanat oyuncusu olarak başlamış merkez ortasaha oynamış Real Madrid’de 10 numara diye tabir ettiğimiz forvet arkasında görev almış çok yönlü bir oyuncu. Üstün top tekniğine sahip oyuncu Mourinho’nun İnter’i döneminde takımı ve hocası için neler yapabileceğini kanıtlamış tipik 10 numaradan savaşçı bir oyuncuya dönüşmüştür.

Galatasaray için değerlendirmek gerekirse eğer Galatasaray Sneijder’i transfer ederse ya sistem değişikliğine gidecek ya da Sneijder futbola ilk başladığı mevkisine dönüş yapacak. Fatih Terim’in aklında ne var bilmiyorum ama Mourinho gibi oyuncuları ile kurduğu baba-oğul ilişkisi ile ünlü olan Fatih Terim’in Sneijder için ikinci Mourinho olmaması için hiç bir neden yok. Süper Lig gibi sert futbolun öne çıktığı Seria A’dan gelmesi Fatih Terim’in İtalyanca bilmesi ve Hollanda pasaportu olan Amrabat’ın kulüpte olması da Sneijder’in uyum sorununu çabuk atlatabileceğini düşünüyorum.

Şu an Galatasaray’ın kulübü İnter ile bonservis konusunda anlaştığı söyleniyor ki bir an önce Sneijder’i elinden çıkartmak isteyen İnter’in bu konuda bir sorun çıkarmaması çok normal. Galatasaray için önemli olan Sneijder’i ikna etmek. Son gelen bilgiler oyuncunun 24 saat içinde kararını vereceği yönünde.

Kaynak: askimizfutbol

Kaynak: Diyarbakır Söz