TFF ve Kulüpler Birliği anlaştı, imzalar atıldı!

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ve Kulüpler Birliği Vakfı arasında, Türk futbolunun bundan sonraki yol haritasında Süper Lig A.Ş'nin kurulması yolunda, iyi niyet protokolü imzalandı.

TFF ve Kulüpler Birliği anlaştı, imzalar atıldı!

Federasyonun Riva'daki bulunan idari merkezinde gerçekleştirilen  mutabakat zaptı imza töreninde TFF Başkanı Yıldırım Demirören ve yönetim kurulu  üyeleriyle, Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Göksel Gümüşdağ ve kulüp temsilcileri  hazır bulundu.

AA'nın haberine göre; Galatasaray'ın Ziraat Türkiye Kupası'ndaki şampiyonluğunu tebrik  ederek konuşmasına başlayan TFF Başkanı Demirören, Türk futbolunda milat olacak  bir anlaşma imzaladıklarını ifade etti.

Bir iyi niyet anlaşması imzaladıklarını, federasyonun gelirlerinin  dağılımının kanunla belirlendiğini, birlikle beraber bu kanunun değişmesi ve  mutabakata varılan şekle gelmesi için çalışacaklarını anlatan Demirören, "Bunun  aynısını PTT 1. Lig kulüpleriyle de yapacağız. Önümüzdeki bir hafta 10 gün içinde  kulüpleri toplayarak gelir dağılımında onların da payını artıracağız. Sadece  Süper Lig değil ülkemizde PTT 1. Lig, 2. ve 3. ligler de var. Federasyon olarak  kulüplerimizin mali yapısını her zaman düşünüyoruz. İnşallah Türk futbolu için  hayırlı olur" dedi.

YÜZDE 10 VE ARTI YÜZDE 2 PAY                                 

Demirören, mutabakatın ana hatlarıyla ilgili bir soru üzerine,  "Federasyonun biliyorsunuz yüzde 10 ve artı yüzde 2 payı vardı. Bunu yüzde 4'e  düşürüyoruz. Gelen gelirlerden yüzde 8 kulüplerimizin dağıtımı artacak.  Kulüplerimiz birlik beraberlik içinde devam ettiği sürece futbolumuzun daha üst  noktalara çıkacak. Mühim olan kulüplerin yaşayabilmesi. Türk futbol tarihinde  milat dönemi olan bir imzayı attık" diye konuştu.

GÜMÜŞDAĞ'IN AÇIKLAMALARI

Bir yıldır yaptıkları çalışmaları somut bir adımla taçlandırdıklarını  anlatan Göksel Gümüşdağ, tüm paydaşların temel prensiplerde mutabık kaldıklarını  kamuoyuna deklare eden ve bir sonraki naklen yayın ihalesini Kulüpler Birliği  Vakfı üzerinden yapılacağını teyit eden ön mutabakat imzaladıklarını bildirdi.

Belki de ilk kez bir Futbol Federasyonu Başkanı'nın ve yönetim  kurulunun böylesine büyük bir adım için inisiyatif aldığını, fedakarlık yaptığını  ve yanlarında olduğunu gördüklerini vurgulayan Gümüşdağ, şunları söyledi: "Tek vücut olarak Türk futbolunun geleceği için bizimle kesintisiz  işbirliğinde bulunan Sayın Türkiye Futbol Federasyonu Başkanımız Yıldırım  Demirören ve yönetim kuruluna bir kez daha teşekkür ediyorum. Süper Lig AŞ  projesi, dünyadaki örneklerinden de anlaşılabileceği gibi bir çok açıdan Türk  futboluna kazandıracağı şeyler vardır. En büyük fayda, sadece Süper Lig kulüpleri  değil PTT 1. Lig,  2. ve 3. liglerin de daha fazla kaynak elde edeceğinin  garantisidir. Daha fazla kaynak, daha kontrollü harcama prensibi, profesyonelce  yönetilen her kulübe derin bir nefes aldıracaktır."

Fenerbahçe Kulübü'nün katılımının olmadığı ifade edilerek bir görüş  ayrılığı olup olmadığı sorusuna Gümüşdağ, "Her toplantımızda çoğunluk olarak  temsil edilmek durumundayız. Bugün Beşiktaş Başkanı da Trabzonspor Başkanı da  yok, mazeretleri var, telefonla görüştük. Aziz Yıldırım ile de zaman zaman  görüşüyoruz. Bu bilgi alışverişi sürekli devam ediyor. Aslında genel bir  mutabakat var, bununla ilgili bir problem yok. Başkanın dediği gibi 2017 yılında  yayın ihalesini, kanunda yapılacak değişiklikten sonra Kulüpler Birliği Vakfı  yapacak. Bunun içindeki yüzde 12 payın yüzde 4'ünü Futbol Federasyonu'na  organizasyonlar için verecek" cevabını verdi.

Gümüşdağ, önümüzdeki haftalarda Türkiye Futbol Federasyonu  seçimleriyle ilgili tek gündem maddesiyle toplanacakları bildirdi.

7 MADDE

TFF ve vakfın işbirliklerini ve diyaloglarını Türk futbolunun  çıkarları için geliştirmek istediği belirtilen 7 maddelik mutabakat zaptında,  Süper Lig A.Ş'nin kurulması, bu şirketin yurt içi ve yurt dışı her türlü ticari  gelirlerinin, marka değerini ifaden eden her türlü sponsorluklarının,  gelirlerinin ve yayın haklarının, şirket tarafından organize edilerek  pazarlanması ile bedellerinin kendi aralarında şu anda mevcut kriterlere göre  dağıtılmasının kararlaştırıldığı ifade ediliyor.

Süper Lig A.Ş Yönetim Kurulu'nun vakıf tarafından atanacak 5, TFF  tarafından atanacak 3 üye tarafından oluşturulacağı, yurt içi yayın haklarından  elde edilecek gelirin yüzde 4'ünün TFF'ye aktarılacağı vurgulanan protokolde,  tarafların, özellikle kulüplerin mali yükümlülüklerinin uzun vadede tasfiye  edilmesi için TFF bünyesinde Mali Kontrol Kurulu gibi yeni hukuki müesseseler  kurulması konusunda birlikte çalışma kararına vardığı da belirtildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz