Apple-Ericsson Anlaşmazlığı Nihayet Çözüldü...

Apple ile Ericsson'un patent davası nihayet son buldu.Apple ödeme yapmayı kabul ederek dava son buldu.

Apple-Ericsson Anlaşmazlığı Nihayet Çözüldü...

Ericsson, GSM, 3G standartları UMTS ve LTE ile 4G ağlarda kullanılanlar dahil olmak üzere çeşitli mobil iletişim standartları için gerekli olduğunu düşündüğü bir grup patente sahip. Her ne kadar bu ağlarda çalışan cihazlar için diğer firmalar ile anlaşmaları bulunsa da, Apple ile anlaşması bu yılın başında sona ermişti.

Anlaşmanın yenilenmesi yapılan görüşmelerde gerçekleşmeyince Apple ve Ericsson birbirlerine dava açmıştı. Apple, bahsedilen önemli bir patenti ihlal etmediğini söylerken, Ericsson, Apple'ın standartlar için gerekli olan patent portfolyosunun tamamının lisansları için borçlu olduğunu söylemekteydi.

Altı hafta sonra Ericsson, Teksas mahkemesine yedi yeni dava ile geri döndü ve ABD Ticaret Komisyonu'na da iki davayı taşıdı; Apple'ın 2G, 3G ve 4G ağ teknolojilerindeki patentleri ihlal ettiğini iddia etti. Mahkemelerden, Apple ödeme yapmayı kabul edene kadar iPhone ve iPad satışlarının durdurulması istenmekteydi.

Şimdi iki firma, bir çeşit ateşkese ulaşmış durumda. Pazartesi günü firmaların yaptıkları açıklamalara göre standartlar konusundaki patentler için küresel bir anlaşmaya varıldı. Bu karşılıklı anlaşma Teksas'daki davalar, Kaliforniya'daki, Birleşik Krallık'taki, Almanya'daki ve Hollanda'daki anlaşmazlıklar da dahil olmak üzere bütün patent ihlali tartışmalarını sona erdiriyor. Her ne kadar firmalar anlaşmanın ayrıntılarını açıklamamış olsalar da, Ericsson bu anlaşmanın değeri hakkında ipuçları vermiş durumda.

Apple, Ericsson'a başlangıçta belirli bir ödeme yapacak ve yedi yıl boyunca devam eden ödemeler gerçekleşecek. Ericsson'un tahminlerine göre 2015 yılı boyunca firmanın fikri mülkiyetlerinin değerinin 13 milyar ile 14 milyar İsveç kronası arasında (yaklaşık 1.64 milyar dolar) bir artış göstereceği söylemekte.

Karşılaştırma amacıyla, 2014 yılı için Samsung Electronics ile yapılan benzeri bir anlaşmada 4.2 milyar krona ödemesini de içeren 10.6 milyar krona IPR değeri artışı rapor edilmişti. Daha önceki yıl bu anlaşmanın öncesinde, Ericsson'un IPR değeri 6.6 milyar krona olarak gözükmekteydi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler