Asus Taichi: Hepsi bir arada!

Asus çıkarılabilir klavye, çift ekran laptop-dizüstü bilgisayar ve tablet ile Microsoft’un yeni işletim sistemi Windows 8’le esnek bir ürün sunuyor.

Asus Taichi: Hepsi bir arada!

Taiwanlı PC üretici Asus, çift ekranlı ultrabook, yarı-taşınabilir pc, hepsi bir arada masaüstü ve çıkarılabilir klavyeli dizüstü bilgisayar ile görücüye çıktı.

Asus Taichi biri 13.3”, diğeri 11.6”lik iki kocaman ekranlı bir bilgisayar. Notebook ekranı 13.3” büyüklüğünde. Notebook’un arkası ise kasa değil, komple bir başka ekranı, yani tablet kısmının ekranını barındırıyor ki o da 11.6”lik ebata sahip. Her iki ekran da 1920×1080 piksellik HD çözünürlük destekli. Peki içinde ne var? Asus o soruya da şu yanıtı veriyor:

Asus Taichi teknik özellikleri nasıl sorusuna hemen içinde üçüncü nesil Intel Core i7 işlemci bulunduğunu söylemekle başlayalım. 4Gb bellek, SSD disk ve çift bantlı 802.11n, Asus Taichi’yi kabaca Ultrabook segmentinde bir bilgisayar yapıyor. Ama ikinci ekranı, ki o da aynı kaynakları kullanıyor, bu cihazı farklı bir konsepte taşıyor. Aynı anda Core i7 işlemciyi kullanan ikinci ekran, bir tablet olarak çalıştığı için doğal olarak dokunmatik özellikli.

Bilgisayar notebook (pardon ultrabook mu demeliydik) modundayken, hem arka aydınlatmalı klavyesi ve touchpad’i ile tipik bir ultabook olarak kullanılabiliyor, aynı zamanda arka taraftaki ekransa eş zamanlı olarak dokunmatik bir tablet olarak kullanılabiliyor.

Nasıl oluyor demeyin. Cevabı çok basit. Windows 8 kelimeleri içinde gizli. Asus, Windows 8′in tablet ve bilgisayarları aynı platformda toplayan yeni politikasından ilham almış olacak ki, bu ürünü çift ekranlı tasarlamış ama arka taraftaki dokunmatik ekrana klavye bağlamamış. Çift ekranlı tasarlamak için de ürün içinde çift ekran kartı kullanmış. Teknik detaylar elbet daha sonra paylaşılacaktır ama teknolojik konsept bu. Yani bu üründe ne Arm tabanlı bir işlemci, ne de Asus’un Transformer genlerinden gelme bir Android işletim sistemi var. Sadece ve sadece Windows işletim sitemi söz konusu (hatta ileri gidelim, Windows 8 söz konusu. Yoksa siz hala Windows 8 Release Preview download etmediniz mi?).

Asus Taichi fiyatı konusunda Asus’tan şimdilik bir ses yok. Keza ne zaman satışa sunulacağı da meçhul. Ama Asus yıllardır gördüğümüz kadarıyla sadece kağıtta kalan lansman yapmıyor, er ya da geç işi ete kemiğe de büründürüyor. Mesela Netbook, mesela Transformer Prime…

Asus Taichi, bütün bu hengame sırasında Asus Transformer Book tanıtımını gölgede bıraktı. Oysa Asus Computex 2012′de bir de Transformer Book duyurusu yaptı. Bu ürün de ultrabook segmentinde bir ürün. İnce, zarif, hızlı. Ama ekranı klavyeden çıkabiliyor ve tablet olarak kullanılabiliyor. İşin sırrı da burada zaten. Asus Transformer Book, Intel Core i7 işlemcili, 4GB bellekli, USB 3.0′lı, çift kameralı bir tablet oluyor. Yani Transformer ismi ile Asus’un Android’li ürünlerindeki Transformer ismini kullanan ürünler birbirleriyle kuzen bile değiller. Sadece isim benzerlikleri ve dokunmatik destekleri var. Çünkü bu ürün de Windows 8′li bir konsept.

Kaynak: Diyarbakır Söz