Wikipedia'nın yeni yapay zekası! ORES

Kullanıcıların internette aradığı bilgiyi doğru bir şekilde bulmalarına yardımcı olmak amacıyla kurulmuş dev sanal ansiklopedi Wikipedia son dönemde artan spam bilgileri yeni yapay zeka hizmetiyle bertaraf etmeyi amaçlıyor.

Wikipedia'nın yeni yapay zekası! ORES

Wikipedia için dünyanın en büyük ansiklopedisi demek pek de yanlış olmaz. Bu kadar büyük ve geniş bir bilgiye sahip olan kütüphanede tabi ki istenmeyen bilgiler de istenmeyen kişiler tarafından kaydedilebiliyor.

Wikipedia da bu sorunu farkederek teknolojinin gittiği nokta olan yapay zekaya başvurdu ve yeni bir yapay zeka hizmetini devreye soktu.  Objective Revision Evaluation Service (ORES) olarak adlandırılan servis, zengin ve ünlülerin sayfalarında trollemeye yönelik komik düzenlemeler yapılmasını engellemiş olacak.

Her ne kadar Wikipedia'a girilen gerçek editörler tarafından kontrol edilse de gözden kaçan unsurlar da olabiliyor. İşte burda editörlerin imdadına yeni yapay zeka ORES sistemi geliyor.

Wikipedia'nın günde yaklaşık yarım milyon kez düzenlendiği ve içerik kalitesini korumak için sürekli olarak editörler tarafından gözden geçirilmesi gerektiği vurgulanırken, ORES sisteminin editörler için potansiyel spam düzenlemeleri vurgulamak adına oldukça önem taşıdığı ifade ediliyor.

Wikimedia blog sayfası üzerinden yapılan açıklamada, "Açık veri ve açık kaynak makine öğrenme algoritmalarını birleştirerek, hedefimiz Wikipedia'da'kalite kontrolü sağlayarak daha şeffaf ve denetlenebilir bir hale getirmek" ifadesine yer verildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz