YouTube, yapay zekalı sahte videolar için harekete geçti

YouTube tarafından bugün açıklanan bilgiye göre YouTube üzerinde video oluşturan içerik üreticilerinin hazırladıkları videolarda yapay zeka tarafından oluşturulmuş video olup olmadığını belirtmek zorunda. Yapay zeka işaretini yapmayan içerikler yayınlanmayacak.

YouTube, yapay zekalı sahte videolar için harekete geçti

Yapay zekanın hızlı bir şekilde yayılması, özellikle yapay zeka kullanılarak üretilen sahte videoların yayılması üzerine Google’a ait YouTube da yeni bir güncelleme getirdi.

YouTube’nin güncellemesine göre şeffaflık politikası dahilinde yapay zeka kullanılarak oluşturulmuş video içeriklerinin içerik oluşturucusu tarafından belirtilmesi istendi. Bu şekilde videoyu izleyenler de videonun orijinal mi yapay zeka ürünü mü olduğunu anlayabilecek.

YAPAY ZEKA İŞARETİ NASIL OLACAK?

Kullanıcı videoyu YouTube’a yüklemeye çalıştığında sistem kendisine videonun gerçek olup olmadığını, seste ya da görüntüde yapay zeka kullanılıp kullanılmadığını soracak bir kontrol mekanizması getirildi.

Bunun nedeni de çoğu zaman ayırt edilmesi zor olan ilgi çekici metin, resim, video ve ses oluşturmayı hızlı ve kolay hale getiren, tüketiciye yönelik yeni, üretken yapay zeka araçlarının çoğaldığı bir ortamda, kullanıcıların yapay içerik nedeniyle kafalarının karışmasını önlemeye yardımcı olmak.

Bilişim güvenlik uzmanları, yapay zeka tarafından oluşturulan içeriğin çoğalmasının, özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nde ve 2024'te yapılacak başka yerlerdeki seçimler öncesinde, internetteki kullanıcıların kafasını karıştırabileceği ve yanıltabileceği konusunda alarma geçti.

YouTube içerik oluşturucularının, videolarının yapay zeka tarafından oluşturulan veya başka şekilde manipüle edilmiş, gerçekçi görünen içerik içerdiğini (YouTube'un izleyiciler için bir etiket ekleyebilmesi için) tanımlamaları gerekecek ve eğer açıklamayı tekrar tekrar eklemezlerse bunun sonuçlarıyla karşılaşabilecekler.

YouTube, yeni yapay zeka politikalarının daha geniş çapta kullanıma sunulmasının bir parçası olarak güncellemenin sonbaharda geleceğini duyurdu.

Bir YouTube içerik oluşturucusu, videosunun yapay zeka tarafından oluşturulan içerik içerdiğini bildirdiğinde YouTube, açıklamaya, videonun "değiştirilmiş veya yapay içerik" içerdiğini ve "ses veya görsellerin önemli ölçüde düzenlendiğini veya dijital olarak oluşturulduğunu" belirten bir etiket ekleyecektir. Politika ve siyaset gibi "hassas" konulara ilişkin videolarda etiket, video ekranına daha belirgin bir şekilde eklenecek.

Şirket geçen yıl yaptığı açıklamada, Eylül ayında kullanıma sunulan YouTube'un kendi üretken yapay zeka araçlarıyla oluşturulan içeriğin de net bir şekilde etiketleneceğini söyledi.

YouTube, içerik oluşturucuların yalnızca izleyicilerin kafasını karıştırıp gerçek olduğunu düşünmelerini sağlayacak, yapay zeka tarafından oluşturulmuş gerçekçi içerikleri etiketlemelerini gerektirecek.

İçerik oluşturucuların, yapay zeka tarafından oluşturulan animasyonlar veya ışıklandırma veya renk ayarlamaları gibi sentetik veya yapay zeka tarafından oluşturulan içeriğin açıkça gerçekçi olmadığı veya "önemsiz" olduğu durumlarda açıklama yapması gerekmeyecek. Ayrıca içerik oluşturucuların "komut dosyaları, içerik fikirleri veya otomatik altyazılar oluşturmak gibi üretken yapay zekanın üretkenlik için kullanılıp kullanılmadığını açıklamalarını" gerektirmeyeceğini söylüyor.

Açıklanması gereken sentetik içeriklerde yeni etiketi sürekli olarak kullanmayan içerik oluşturucular, içeriğin kaldırılması veya içerik oluşturucuların içeriklerinden para kazanabileceği YouTube İş Ortağı Programından askıya alınması gibi cezalarla karşı karşıya kalabilir.

Kaynak. CNN

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler