14 Kasım Dolunay ile süper ay tutulması çıplak gözle izlenecek

14 Kasım dolunay incelemesi dünyadan saat 4.30 itibari ile başlayacak. Süper ay tutulması ile ay dünyaya en yakın konuma gelecek.

14 Kasım Dolunay ile süper ay tutulması çıplak gözle izlenecek

14 Kasım dolunay gözlemlenmesi gereken bir konuma gelecek. 21. yüzyılın en önemli doğa ollaylarından biri bu gece yaşanacak. Asırlarır süregelen dolunay korkusu bu akşam biraz daha fazla yaşanacak dedirtecek doğa olayında ay, dünyaya en yakın konumda olacak ve devasa görünüme hakim olacak. Sadece 2016 değil de son yüzyılın en büyük ay ını bu akşam gözlemleyeceğiz. Bu doğa olayının burçlara olan tkisi ne olacak bilinmez ama olumsuz yönde etkileyeceği düşüncesi de herkesi ürküyor. Astrologların yorumlarıyla, olumsuz dopa olaylarının yaşanacağı düşüncesi ile en yakın dolunay görüntüsü ve etkilerini sizler için araştırdık. İşte detaylar.

NASA AÇIKLADI

21. yüzyılın harikası olan bu gece, dolunay olacak ve son yüzyılda ik defa bugece dünyaya en yakınn onumda olacak. 14 Kasım Dolunay görüntüsü herkesi kendine hayran  ırakacağa benzerken, olumsuz düşüncelerde çok araştırılacak. Daha büyük ve parlak olarak görüleceğimiz Ay’ın bu hali bazı korkuları ve soruları da beraberinde getirdi. Depremlere neden olacağını düşünen de var, insanoğlunun bambaşka bir varlığa dönüşeceğine inanan da… Bugün bile birçok insan dolunayın mistik güçlerinin insanlarda psikiyatrik rahatsızlıklar, intiharlar, cinayetler, acil servislik vakalar, trafik kazaları, spor müsabakalarında kavgalar, köpek ısırmaları ve bunlara benzeyen bazı garip ve olağan dışı davranışları ve olayları tetiklediğine inanıyor. NASA, bir süre önce 'Ay, ufka yakın olduğu süreçte ağaçların, evlerin ya da yerde duran diğer objelerin arasından gözlemlendiğinde doğal olmayan bir şekilde büyük gözükecek' açıklamasında bulundu.

DÜNYAYA ÇOK YAKIN

14 Kasım gecesi, Türkiye saatiyle 4.30 sularında (GMT 1.30) Güneş ve Ay tam hizalı olacak; ondan sadece iki saat önce 2.30’da (GMT 11.30) da Ay Dünya’ya en yakın noktada olacak, 356.500 km kadar. Bu iki saatlik kısa süre nedeniyle yirmibirinci yüzyılda Ay’ın en yakın olduğu tarih 14 Kasım olmuş oluyor.

1948'DEN SONRA BİR İLK

Ay bu konumunda 68 yıldan beri ilk kez diğer dolunaylara nazaran yüzde 14 daha büyük ve yüzde 30 daha ışıklı olacak. Süper Ay, 14 Kasım'da Türkiye saatiyle 15.53'te görülmeye başlayacak. Eliptik bir yörüngeye sahip Ay, Dünya'ya en yakın olduğu konumda yeryüzünden 48 bin 280 kilometre uzaklıkta oluyor ve bu konuma yerberi adı veriliyor. Dünya ile Ay'ın en son 1948'de bu kadar yaklaşmıştı.

NORMAL AY TUTULMASI DEĞİL

Ay tutulmasının esasen her 6 ayda bir olduğunu dile getiren TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Halil Kırbıyık şunları söyledi:

"Ama bazıları biraz olağanüstülük gösterir. Bu tutulma o açıdan önemli. Eğer Dünya Güneş’le Ay arasındaysa ve hepsi bir çizgideyse tam tutulma gerçekleşir. Ay Dünya’nın gölgesinde kalır. İkincisi Ay’ın yörüngesi tam dairesel değildir, eliptiktir. Bu nedenle en beri ve öte noktası vardır yörüngesinin. Aynı zamanda en beri, en yakın olduğu zamanda bu tutulma ’Süper Ay’ olarak biliniyor. Böylece bu iki olay birleşince güzel bir tutulma gözlemi var."

WHATSSAPP UYARILARINA DİKKAT

BTK'nın internet sitesinde yayımlanan açıklamada, sosyal medyada, Singapur televizyonuna atıfta bulunularak, acil başlığıyla yayınlanan ve bu gece gezegeninin çok yüksek radyasyona maruz kalacağı uyarısıyla cep telefonları ve tabletlerin kapatılması gerektiği yönünde mesajların yayıldığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Doğruluğu teyit edilmeyen ve kamuoyunu yanlış yönlendirme ihtimali bulunan bu tür mesajlara vatandaşlarımızın itibar etmemesi ve ihtiyatla yaklaşması gerektiği değerlendirilmektedir."

Süper Ay Nedir?

Ay, yörüngesinin eliptik olması nedeniyle Dünya’dan sabit bir uzaklıkta yer almaz. Ay’ın Dünya’ya olan uzaklığı her turda yaklaşık olarak 357,000 km ve 406,000 km arasında değişir. Ay yeröte ve yerberi olarak adlandırılan bu noktalarda Dünya’ya en uzak ve en yakın konumlarında olur ve Ay’ın yörünge yapısı nedeniyle bu noktaların yeri her zaman değişir. Bu noktalardan biri Ay’ın dolunay evresine denk geldiği zaman Süper Ay ve Mikro Ay denilen özel durumlar oluşur.

Süper Ay, Ay yerberi noktasındayken oluşur. Dünya’ya olan mesafesinin görece yakın olmasından dolayı, en uzak konumundan alan olarak %14, çap olarak %7 daha büyük görünür. Parlaklığı ise %30 daha fazladır. Süper Ay aslında bir astronomi terimi değildir, astrolog Richard Nolle tarafından 1979’da tanımlanmış bir astroloji terimidir. Süper Ay’ın astronomi dilindeki adı “Dünya Güneş Ay sistemi yerberi-karşı konumu (2)”dur.

Mikro Ay, Ay yeröte noktasındayken oluşur. Dünya’ya olan uzak mesafesinden dolayı Ay normalde olduğundan daha küçük görünür. Astronomi dilindeki adı ise “Dünya Güneş Ay sistemi yeröte-karşı konumu (3)”dur. Süper Ay kadar yaygın kullanılan bir terim değildir.

28 Eylül’de enberi konumunda olacak olan Ay, Dünya’dan yaklaşık 363434 km uzakta ve 33¢ görünen açısal büyüklükte olacak.

Kaynak: Diyarbakır Söz