Altın değerinde tespihler

Şanlıurfa'da erkeklerin önem verdiği aksesuarların başında gelen ve kaplumbağa kabuğu, kehribar gibi maddelerin yanı sıra ve gümüşten de yapılan tespihlerin fiyatı dudak uçuklatıyor.

Altın değerinde tespihler

Çin, Hindistan, Kore gibi ülkelerin yanı sıra Baltık Denizi'nden getirilen kuka, katelin, kaplumbağa kabuğu, deve kemiği gibi maddeler kentteki atölyelerde saatler süren uğraş sonucu torna, zımpara ve çarkla işlenip tespih tanesi haline getiriliyor.

Çoğunluğu sipariş üzerine hazırlanan tespihler, koleksiyonerlerin yanı sıra kent merkezindeki tespihçilere ve şehir dışındaki toptancılara ulaştırılıyor. Kullanılan malzemenin kalitesi ve işçiliğe göre fiyatı 10 bin TL'ye kadar değişen tespihler, Türkiye'nin yanı sıra Ortadoğu ülkelerinden de ilgili görüyor.

Kullanılan malzeme önemli

Şanlıurfa Tespihçiler Derneği Başkanı Osman Yeşil, Türkiye'de tespih üretimi yapan kentlerin başında Şanlıurfa'nın yer aldığını ifade etti. Kentteki 25 atölyede Türkiye'nin tespih ihtiyacının yarısından fazlasının karşıladığını aktaran Yeşil, tespihte kullanılan malzemenin önemli olduğunu, bazı malzemeleri biriktirmenin bazen yıllar aldığını belirtti.

Tespih alanların bu yüzden malzeme kalitesi ve işçiliğine çok dikkat ettiğini ve kimi zaman bir tespihin yapımının haftalar sürdüğünü aktaran Yeşil, şunları kaydetti:

"Şanlıurfa'da sert taşlar dışında fosil türünden damla kehribar, ateş kehribar, kaplumbağa kabuğu, fildişi, deve kemiği, koç boynuzu gibi maddelerden tespihler üretiyoruz. Yurt dışında getirdiğimiz bu maddeleri atölyelerde işliyoruz. Ürettiğimiz ürünleri kentte belirli yerlere veriyoruz. Özellikle yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği Gümrük Hanı'nda faaliyet gösteren esnaf, ürünlerimizi talep ediyor. Çoğu zaman da İstanbul, Ankara, İzmir gibi kentlere gönderiyoruz.'

Ortadoğu'nun talebi 45'lik tespihler

Sipariş üzeri Ortadoğu ülkelerine de tespih gönderdiklerini ifade eden Yeşil, "Onlar genellikle 45'lik özel tespihlerden talep ediyor. Fiyatı kimi zaman 10 bin TL'yi bulan kaliteli ve şık tespihleri, Ortadoğu ülkelerinden özel müşterilerimize ve dönem dönem Türkiye'deki tespih koleksiyoncularına gönderiyoruz. Tabi bu tespihleri hazırlamak için ciddi bir emek gerekiyor" diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz