Anıları, baraj suyu altında kaldı

Erzurum'un Olur İlçesi'nde 400 milyon dolar harcama ileyaptırılan Ayvalı Barajı ve HES'te su tutmaya başlaması ile birlikte Taşlıköy Mahallesi ile birlikte oturanlarınanıları su altında kaldı.

Anıları, baraj suyu altında kaldı

Olur İlçesi'ndeki Ayvalı Barajı'nda geçen 15 Ocak'tan itibaren su tutmasıyla Taşlıköy Mahallesi'ne ait eve araziler baraj suyuna gömüldü. Gördükleri manzara karşısında çok üzgün olduklarını belirten yörede oturanlar, şöyle dedi:
"Hatıralarımız,evlerimiz, baraj suyunun altında kaldı.Kahroluyor ve üzülüyoruz. Aldığımız paraya değmezmiş. Hatıralarımız ve aile büyüklerimizin mezarları bile baraj sularına gömüldü. Her gün bir kez gidip suların altında kalan hatıralarımıza bakıyor ve iç geçiriyoruz."
Taşlıköy Mahallesi'nde oturanMahmut Demirel, önceleri barajın yapılacak olmasına çok sevindiklerini belirterek şunları söyledi:
"Barajın yapılmasından sonra kaybımızın, elde ettiklerimizden çok daha fazla olduğunu gördük. Hatıralarımızı bile suya verdik. Ömrümüz bu mahallede geçti. Ayak bastığımız yerler su doldu. Her şey para değilmiş onu öğrendik. Baraj yapıldıktan sonra para alıp buraları terk edenler şimdi 'keşke baraj gelmeseydi, o paraları almasaydık' diyorlar. Gerçekten büyük üzüntü içindeyiz."

ÇORUH'UN KOLU OLTU ÇAYI ÜZERİNE KURULDU

Erzurum'a 150 kilometre uzaklıktaki Olur ileOltu İlçesisınırında 14 Mart 2011'de yapımına başlanan Ayvalı Barajı'nın gövdesi177, kret genişliği ise 390 metreyi buluyor. Çoruh Nehri'nin kolu Oltu Çayı üzerine 400 milyon dolar harcanarak yaptırılan Ayvalı Barajı ve HES, silindirle sıkıştırılmış beton tekniğiyle yapıldı. Barajda önümüzdeki Mayıs ayından itibaren 130.5 megawatt, etek santralinde ise can suyu vermek amacıyla 5.5 megawattlık enerji üretilecek.

Kaynak: DHA