'Bu suça ortak olmayacağız' diye taa İngiltere'den gelen İngiliz akademisyen; yaka paça sınır dışı edilecek

Dün akademisyenlere destek olmak için geldiği İstanbul Adliyesi'nde gözaltına alınan İngiliz akademisyen Chris Stephenson, savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı. Savcı, serbest bırakılan İngiliz akademisyen için "sınırdışı etme" talebinde bulundu

'Bu suça ortak olmayacağız' diye taa İngiltere'den gelen İngiliz akademisyen; yaka paça sınır dışı edilecek

Dün akademisyenlere destek olmak için geldiği İstanbul Adliyesi'nde gözaltına alınan İngiliz akademisyen Chris Stephenson, savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı. Savcı, serbest bırakılan İngiliz akademisyen için "sınırdışı etme" talebinde bulundu.

"Bu suça ortak olmayacağız" başlıklı bildiriye imza attıkları gerekçesiyle "Terör örgütü propagandası yapmak" suçundan gözaltına alındıktan sonra savcılığa sevk edilen akademisyenler Esra Mungan, Muzaffer Kaya ve Kıvanç Ersoy’a destek olmak için bdünsabah Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na gelen İngiliz akademisyen Chris Stephenson dün gözaltına alınmıştı.

Akademisyenlerin avukatı, Türkiye’de özel bir üniversitede öğretim üyesi olarak görev yapan Stephenson’un adliye binasına girerken yapılan aramada çantasındaki HDP İstanbul İl Örgütü’ne ait olduğu belirtilen ’Nevruz’ bildirileri gerekçe gösterilerek gözaltına alındığını söylemişti.

İstanbul Nöbetçi 5. Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilen akademisyenler Esra Mungan, Muzaffer Kaya, Kıvanç Ersoy tutuklandı. 3 akademisyenin TCK'nın 7/2 maddesinde yer alan "Terör örgütü propagandası yapmak" suçundan tutuklanmasına karar verildi.

"Bu suça ortak olmayacağız" başlıklı bildiriye imza atan 1128 akademisyen arasında yer alan Esra Mungan, Muzaffer Kaya ve Kıvanç Ersoy, 10 Mart'ta Eğitim Sen İstanbul 6 No'lu Şube'de yeniden bir basın açıklaması yaparak barış talebinde ısrarcı olduklarını açıklamışlardı. Bu açıklamanın ardından akademisyenler hakkında, soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İrfan Fidan tarafından gözaltı kararı çıkarıldı. Dün gözaltına alınan akademisyenler bugün çıkarıldıkları savcılık tarafından "Terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla mahkemeye sevk edildi. İstanbul Nöbetçi 5. Sulh Ceza Hakimliği'nde sorgulanan akademisyenler, aynı suçlamayla tutuklanmalarına karar verildi.

İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimliği kararında, bildiriye imza atan akademisyenlerin, yeniden aynı metni okudukları, PKK terör örgütü ve tüm terör örgütlerinin de bu bildiriden sonra asker, polis, sivil demeden tüm vatandaşların can ve mal güvenliğine karşı saldırılarını artırarak eylemlerine devam ettiği ileri sürüldü.

Kaynak: Diyarbakır Söz