Derikli gençler ecdadın izinde Çanakkale'ye geldi

Mardin'in Derik ilçesinden 20 genç, Gençlik ve Spor Bakanlığının bir projesi çerçevesinde Gelibolu Yarımadası'ndaki şehitlik ve anıtları gezerek dua etti.

Derikli gençler ecdadın izinde Çanakkale'ye geldi

 Gençlik ve Spor Bakanlığının, Gençlik Projeleri Destek Programı kapsamında hazırlanan "Derikli Gençler Ecdadının Ayak İzinde Projesi"ne katılan Mardin'in Derik ilçesinden 20 genç, Çanakkale'de Şehitler Abidesi başta olmak üzere Gelibolu Yarımadası'ndaki şehitlikleri gezdi.

>Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yılı dolayısıyla Gelibolu Yarımadası'na gelen 15-29 yaşlarındaki gençler, Şehitler Abidesi ile şehitlikleri gezip ataları için dua etti.

>Dedeleri ve akrabalarının, ülkenin dört bir yanından gelenlerle omuz omuza çarpıştığı yerleri savaşların 100'üncü yılında görmelerinin daha anlamlı olduğunu anlatan gençler, ilçelerine döndüklerinde arkadaşlarıyla paylaşacakları çok şeylerinin olduğunu belirtti.

>Proje Koordinatörü Mustafa Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, etkinliğe destek veren Derik Kaymakamı İsmail Sündük ile Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Kerem Dip'e teşekkür etti.

>DERİKLİ GENÇLER ÇANAKLEYİ GEZDİ

>Derikli gençlere, millet olabilme bilincini aşılayabilmek ve bu kapsamda ecdadının mirasını tanıtabilmek için projeyi hazırladıklarını dile getiren Çetin, şöyle konuştu:

>"Tek devlet, tek millet olunduğunu anlamaları, ülkeye sahip çıkmalarını istiyoruz. Gençlerimizi buraya getirdik. Milletini, dedelerini tanımalarını, ülkesine faydalı bireyler olmalarını istiyoruz. Mardinli dedelerinin, akrabalarının mezarlarını gördüler, ortak bir amaç, vatan ve millet için birlikte savaş verildiğini daha iyi idrak etmeye başladılar. Hepimiz kardeşiz, bunu burada daha iyi anladılar. Çanakkale Savaşları ve Milli Mücadele'de sadece Batı tarafının insanlarının savaştığını düşünüyorlardı, buraları gezince et ve tırnak gibi olunduğunu, dedelerinin burada ülkesi için canını verdiğini gördüler. En önemlisi bu vatanın ve milletin bir bütün, kendilerinin de bu bütünün bir parçası olduğunu anladılar."

>Çetin, gençlerin bundan sonra ülkesine daha fazla sahip çıkacağına inandığını söyleyerek, onların Derik'e döndüklerinde arkadaşlarına buraları, dedelerinin şehit düştüğü yerleri, ne için savaş verdiğini anlatacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz