Görüş Bildir

Hac kura sonuçları açıklandı

2017 yılının Hac kura çekilişi sonuçları açıklandı. Hac kura sonuçları Diyanet İşleri Başkanlığı’nın sitesinden yayınlanmaya başlandı. Resmi açıklamasına göre 1 milyon 782 bin kişinin katıldığı kuranın sonuçları http://hac.diyanet.gov.tr sitesinden yayınlanmaya başlandı..

Hac kura sonuçları açıklandı

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Türkiye Diyanet Vakfı Kocatepe Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen kura töreninde yaptığı konuşmada, şehit aileleri için daha önce açılan 600 kişilik kotanın bu yıl 4 bin 600'e çıkarıldığını açıkladı. Diyanet İşleri Başkanı Görmez, "Bakanlıklararası Hac ve Umre Kurulu'nun şehit aileleri için tanıdığı bir kota vardı. O kota 600 kişiydi. Ancak bu sene ülkemizin içinden geçtiği zorlu süreçleri de dikkate alarak, onların da bu taleplerini dikkate alarak, 4 bin 600 kardeşimizi inşallah; bu milletin bekası için evladını feda etmiş bir anneye babaya da müsaade edin bu önceliği tanıyalım. Eminim siz de bundan hiç tereddüt etmezsiniz" diye konuştu.

Hac farizasını yerine getirmek üzere kutsal topraklara gidecek vatandaşlar, bugün çekilecek kura ile belirlenecek. Bu yılki hac için 1 milyon 892 bin 724 kişinin katıldığı kura, saat 15.00'te Diyanet Vakfı Konferans Salonu'nda, bilgisayar ortamında, basın ve kamuoyuna açık yapıldı. Kura sonuçları aynı gün saat: 23.00'den itibaren Diyanet İşleri Başkanlığı'nın "http://hac.diyanet.gov.tr" adresinden ulaşabilecek.

KESİN KAYITLAR 27 ŞUBAT'TA

Kurada Kesin Kayıt Hakkı' elde edenler, 27 Şubat ; 10 Mart 2017 tarihleri arasında "Kesin Kayıt Yaptırabilirö belgesini internet ortamından veya müftülüklerden alarak kesin kayıtlarını yaptırabilecekler.

Belirlenen süre içerisinde kesin kayıt yaptırmayanların yerine, kura sırası gözetilerek 16-24 Mart 2017 tarihleri arasında dağıtılan kontenjanlar çerçevesinde kayıtlar alınacak.

ŞEHİT YAKINI VE GAZİLERİN KAYITLARI

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, 2008-2017 yıllarında hacca gitmek üzere kayıt yaptırmış tüm gazi ve şehit yakınlarını kurasız götürülmesini önermiş, Başkan Görmez'in talebi, Bakanlıklararası Hac ve Umre Kurulu tarafından kabul edilmişti.

Buna göre, şehitlik ve gazilik belgelerini ibraz eden, şehitlerin anne, baba, eş ve evlenmemiş çocukları ile gazi ve eşleri, hac müracaatı için gerekli şartları yerine getirerek Diyanet İşleri Başkanlığı organizasyonuyla Hacca götürülecek.

Geçtiğimiz yıl yaklaşık 750 gazi ve şahit yakını kutsal topraklara giderken bu yıl bu rakam kayıt yaptıran ve kaydını yenileyenlerle birlikte yaklaşık 4 bin 500'ü bulacak.

2017 yılı Haccına müracaat eden; Şehit yakını (anne, baba, eş ve evlenmemiş çocukları) ve Gazilerin (kendisi ve eşi)  kayıtları ise 16-24 Mart 2017 tarihleri arasında konaklama türüne ait hac ücretini yatırmaları şartıyla İl Müftülüklerinde yapılacak.

GİDİŞ VE DÖNÜŞ TARİHLERİ

Hac çıkışları 31 Temmuz-26 Ağustos;  dönüşleri ise 05 Eylül-30 Eylül 2017 tarihleri arasında yapılacak.

KONAKLAMA ÜCRETLERİ

Hac Kesin Kayıt işlemleri ve Hac Konaklama ücretleri ile ilgili detaylı açıklama ilerleyen zamanlarda açıklanacak.

131 BİN ARTTI

Geçen yıl hac kurasına 1 milyon 760 bin 751 kişi katılmıştı. Bu yıl kuraya katılacak kişi sayısı 131 bin 973 artarak 1 milyon 892 bin 724 olarak kayıtlara geçti.

Ayrıca, Diyanet İşleri Başkanlığı, hacı adaylarının yolculuk öncesi manen ve ruhen hazırlanması gerektiği bilinciyle, il ve ilçe müftülüklerince Nisan ayından son çıkış gününe kadar eğitim ve seminerler düzenleyecek.

Hac İbâdeti

Hac kelimesi, lügatte kasd ve teveccüh mânasına gelmektedir. Dinî mânası ise, belli bir yeri, muayyen bir zamanda, belli hareketlerle ziyaret etmektir.

Belli bir yer, Kâbe-i Muazama ve Arafat'tır.

Muayyen zaman; Şevval, Zilka'de ve Zilhicce ayının ilk 10 günüdür.

Belli hareketler ise; Kâ'be'yi tavaf, Arafatta vakfe, sa'y gibi hacca mahsus hareketlerdir.

Haccın Hükmü Nedir?

Hac ibâdeti, İslâmın 5 temel esasından biridir. Hem beden, hem de mal ile yapılan bir ibadettir.

Hicretin 9. yılında farz kılınmıştır. Farziyeti Kitab, Sünnet ve İcma' ile sabit olmuştur.

Kur'ân-ı Kerîm'de haccın farziyetini bildiren âyet-i kerîme ve meâli şöyledir:

Ona (Kâ'beye) bir yol bulabilenlerin (gücü yetenlerin) Beyti hac (ve ziyaret) etmesi Allah'ın insanlar üzerindeki bir hakkıdır. (Âl-i İmrân, 97).

Hac, şartlarını haiz olan her erkek ve kadına, ömürde bir defa olmak üzere farzdır. Bu husus hadis-i şerîf'te şu şekilde belirtilmiştir:

"Ey insanlar, sizin üzerinize hac farz kılınmıştır. O halde hac ibâdetini yerine getirin."

(Ashâbının içinden) bir adam sordu:

- Ey Allah'ın Resûlü, her sene mi?

Adam aynı soruyu üç defa tekrarlayıncaya kadar Peygamber (A.S.M.) sustu. Sonra şöyle buyurdu:

"- Eğer ben 'evet' deseydim, her yıl farz olurdu ve buna gücünüz yetmezdi..."

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi