Husumete son dediler

6 yıl önce; iki kişinin ölümüyle başlayan kan davasına Tokay ve Kazaaylek aile fertleri "son" diyerek, barış eli uzattı.

Husumete son dediler

Fırat AVCIL

DİYARBAKIR-Sur ilçesine bağlı Büyükakören köyünde 6 yıl önce başlayan ve iki kişinin öldürülmesine, iki kişinin de yaralanmasına neden olan Tokay ve Kazaaylak aileleri arasındaki kan davası dün barışla sonlandı. Tokay ve Kazaaylek aile fertleri barış elini uzatırken, İşadamı ve Kanaat önderi İbrahim Lale'ye ait işyerinde barış yemeği yenildi.

İKİ AİLE BARIŞ DEDİ

Dün Seyrantepe kavşağındaki restorantta barış yemeği için bir araya gelen Tokay ve Kazaaylak aile fertleri, 2009 yılında başlayan ve bugüne kadar iki kişinin öldürüldüğü, iki kişinin de yaralandığı kan davasına son verdi. İşadamı ve Kanaat önderi İbrahim Lale'nin öncülük ettiği, Üçkuyu Muhtarı Şükrü Demir, Hacı Ateş, Mele Hüsayin Kaçmaz, Çetin Kaya'nın girişimleri sonucu, aile fertleri "barışa evet" deme kararı aldı.

KENTİN KANAAT ÖNDERLERİ

Verilen barış yemeği, Kur'an-ı Kerim tilavetinin okunmasıyla başladı. Kan davalarına ve aileler arasında yaşanan husumetlere yönelik yapılan anlamlı konuşmaların ardından barışa merasimine geçildi. Tokay ve Kazaaylak aile fertleri, Kur'an-ı Kerim'in altından salavat ve tekbirler eşliğinde geçerek, birbirleriyle tokalaşıp barıştılar.

Tokay ve Kazaaylak aile fertleri, "kan davalarının" toplumun kanayan yarası olduğunu ve bu lanetli husumetin hiç kimseye yarar getirmediği gibi ailelerde ve toplumda büyük tahribatlara yol açtığını ifade ederek, "Darısı diğer kan davalarının başına" diyerek dua ettiler. Daha sonra konuklara güveç, pilav, kavurma, tatlı ve ayran ikramı yapıldı. Barış yemeğine yaklaşık bin kişi katıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz