İşçi Bayramı nedir? Neden 1 Mayıs'ta kutlanıyor?

İşçi Bayramı nedir? Neden 1 Mayıs'ta kutlanıyor?, 1 Mayıs resmi tatil mi?, Okullar kapalı mı sorularının cevabı haberimizde….

İşçi Bayramı nedir? Neden 1 Mayıs'ta kutlanıyor?

İşçi Bayramı nedir? Neden 1 Mayıs'ta kutlanıyor? hiç merak ettiniz mi? 1 Mayıs resmi tatil mi? Ne zaman resmi tatil vasfını kazandı? Hemen aktaralım. 

İşçi Bayramı nedir? Neden 1 Mayıs'ta kutlanıyor?

1 Mayıs Uluslararası İşçi Bayramıdır. 1 Mayıs, Chicago'daki 1886 Haymarket Ayaklanmasının anılması olarak başladı. Gün, dünyanın birçok yerinde resmi olarak tanınıyor, ancak Amerika Birleşik Devletleri'nde bir kutlama değil.
İlk kez 1856'da Avustralya'nın Melbourne kentinde taş duvar ustaları ve inşaat işçileri yoğun çalışma süresinin günlük 8 saate düşürülmesi talebinde bulunarak iş bıraktı. İşçiler, taleplerini dile getirmek için 21 Nisan'da 1856'da Melbourne Üniversitesi'nden Parlamento Evi'ne kadar yürüdü.

Avustralya'nın ardından ABD'deki işçiler de işverenlerden 1884'te çalışma saatlerinin azaltılması talebinde bulundu. ABD'de günlük çalışma süresinin 12 saatten 8 saate indirilmesi için başlatılan mücadele, 1886'da kitlesel grevlerle yaygınlaşıp küresel bir nitelik kazandı.

1 Mayıs resmi tatil mi? 

1 Mayıs bu sene Çarşamba gününe denk geliyor. İşçi ve emek odaklı bu gün Emek ve Dayanışma günü olarak da biliniyor. İşçi Bayramı olarak da anılan 1 Mayıs ülkemizde, 22 Nisan 2009 tarihinde TBMM'de kabul edilen 5892 sayılı yasanın, 2009'da Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmesi ile  resmi tatil ilan edildi.

1 Mayıs Okullar Tatil mi?

1 Mayıs Çarşamba günü de remi tatiller arasında olması nedeniyle tatil.  

1 Mayıs Olayları Nedir?

1 Mayıs 1977 de İstanbul taksim meydanında İşçi Bayramı’nı kutlamak üzere toplanan kalabalığa ateş açılması sonucunda onlarca kişinin ölmesi ve binlerce kişinin farklı sebeplerle yaralanması ile sonuçlanan olay olarak biliniyor. Ülkemizde 2009 tarihinde resmi tatil vasfı kazanan bu gün halen olayın olduğu yerde Taksim Meydanı’nda da anılmaya devam ediyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler