Kültürler Diyaloğu

Diyarbakır Müzesi'nce Londra'daki Victoria and Albert Müzesi'nin ortaklığıyla yürütülen AB destekli "Kültürlerarası Diyalog Yoluyla Diyarbakır Müzesi'nin Kapasitesinin Geliştirilmesi Projesi" kapsamında müze çalışanlarına yönelik eğitim çalışması başladı.

Kültürler Diyaloğu

Diyarbakır Müze Müdürü Nevin Soyukaya, projeyle Diyarbakır Müzesi'nin kurumsal ve yönetimsel kapasitesinin artırılmasıyla hizmetlerin geliştirilmesinin hedeflendiğini anımsattı.

Müze çalışanlarının dünyadaki çağdaş müzecilik anlayışı konusunda, işin uzmanlarından eğitim alacaklarını belirten Soyukaya, eğitim çalışmasına müzenin yanı sıra Batman, Mardin ve Şanlıurfa ile Diyarbakır'da kurulacak kent müzesi çalışanlarının da katıldığını anlattı.

 

KÜLTÜREL DİYALOG

Soyukaya, Türkiye'den bir müze bilimcisi ile İngiltere'den 2 uzman tarafından verilecek eğitimde yönetişim, koleksiyon geliştirilmesi ve eser koruması gibi konuların ele alınacağını anlattı.

Kentteki eğitimin ardından İngiltere'deki proje ortakları olan Viktoria and Albert Müzesi'nin işbirliğiyle 9 müze çalışanının Londra'ya 7 günlük bir çalışma ziyareti yapacağını belirten Soyukaya, proje kapsamında ayrıca Sur İlçesi'n'deki 5 okuldan toplam 80 çocuğun katılımıyla çalıştay düzenleneceğini kaydetti.

Soyukaya, çocuklarda kentlilik, kentteki kültürel değerlerin algılanabilirliği ve farkındalık yaratmaya yönelik bir eğitim çalışması yapılacağını ifade ederek, "Çocukların ürettikleri hem Diyarbakır'da, hemde Londra'da sergilenecek. Daha sonra bütün bu çalışmaların yer aldığı bir kitap yayınlanacak ve bu kitap Türkiye'deki tüm müzelerle paylaşılacak" dedi.

TEŞHİRE KAPALI ÇALIŞMA

Soyukaya, 2007 yılında Diyarbakır Müzesi'nin fiziki koşularının artık ziyaretçi ağırlayacak standartta olmaması nedeniyle kapatıldığını anımsattı.

İçkale Müze Projesi kapsamındaki restorasyon çalışmalarının da tüm hızıyla devam ettiğini ifade eden Soyukaya, şöyle konuştu:

"İçkale'de çalışmalar devam ederken eş zamanlı olarak personelimizi uluslararası standartlarda müzecilik yapabilecek duruma getirmeye çalışıyoruz. Daha önce Karacadağ Kalkınma Ajansı'ndan aldığımız hibe ile teşhir, tanzim konusunda uzman hocalarımızın katılımıyla müzemizde bir eğitim çalışması yaptık. Müzemiz teşhire kapalı ama çalışmalarımız bütün hızıyla devam ediyor. Laboratuvardaki eserlerimizin bakım ve restorasyonu ile İçkale'ye yönelik paketleme çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca bölgede kazı çalışmaları müdürlüğümüzce yürütülüyor. Teşhir hariç müzecilik faaliyetimiz devam ediyor. Bir yandan da bu eğitimlerle kendimizi geliştirmeye devam ediyoruz."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler