Kuş Cenneti'nde kaçak avcı operasyonu

SAMSUN'un Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde kaçak avcılık yapan 16 kişiye toplam 6 bin 111 TL para cezası kesildi.

Kuş Cenneti'nde kaçak avcı operasyonu

Samsun'un Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı ekipler denetimlerini artırdı. Deltada sazlıkları ateşe vererek balıkların kaçış noktasına serdikleri ağda avcılık yapılmasının tespit edilmesi ardından Samsun Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi harekete bölgede adeta seferberlik ilan etti. Yangın çıkarılmak suretiyle avcılık yapılmasının 'Vahşet' olarak nitelendirildiği deltada, çok sayıda balık ve kuş yumurtalarının telef olmasıyla başlayan süreç neticesinde oluşturulan ekip bölgede kontrollerini iki katına çıkardı.

Samsun İl Jandarma Komutan Jandarma Albay Ercan Yaşin, bölgede oluşturulan güvenlik noktalarına Çevre Koruma Tim Komutanlığı'na bağlı Motorsiklet Timleri ve Jandarma Asayiş Timleri konuşlandırdı. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ise, jandarmaya destek olmak amacıyla Zabıta Daire Başkanlığı'nı görevlendirdi. Gün içinde su motorları ile devriye gezip yasak avcılık yapanları tespit eden jandarma timleri ile zabıta ekipleri, denetimleri sıklaştırdı. 21 Kasım-7 Aralık tarihleri arasında yapılan denetimlerde Balıkgöl, Uzungöl, Gıcı Gölü, Tatlı Göl, Çernek ve Liman Gölü çevresinde yapılan denetim ve kontrollerde bölgede 373 avcı tespit edildi. Kara ve göl denetimlerinde yasa dışı avlanan 18 kişi belirlenerek yasal işlem yapıldı. Bunlardan 16'sı hakkında toplam 6 bin 111 TL para cezası uygulanırken, 2'si işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Çıkarıldıkları nöbetçi mahkeme tarafından da tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Denetimlerde 16 otomatik av tüfeği ve 112 fişeğe de el konuldu. Jandarma timleri, 17 Yaban Ördeği, 23 Karameke ve 38  Sakarmeke kuşunun kaçak olarak vurulduğunu tespit ederek, öldürülen hayvanları Orman ve Su İşleri Samsun Şube Müdürlüğü ekiplerine teslim etti. Yürürlükteki 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu kapsamında gerçekleştirilen denetimlerde ise 42 balıkçı teknesi kontrol edildi. 3 kişi hakkında işlem yapan ekipler, 950 metre uzunluğundaki misina ağına el koydu. Ağ üzerinde bulunan çeşitli miktarlarda kefal, sazan ve alabalıktan oluşan yaklaşık 60 kilogram balık ele geçiren ekipler, bunları da Ondokuz Mayıs İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri ile birlikte göle bıraktı. Bu denetimlerde kanuna muhalefetten 3 kişi de toplamda 3 bin 150 TL para cezası uygulandı.

BAŞKAN YILMAZ: YASAK AVCILIK DÖNEMİ KAPANDI

Avcıların kuş ve balık katliamından sonra Kızılırmak Kuş Cenneti'nde hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını ifade eden Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, avcılık kurallarına uymayanların artık avlanamayacağını söyledi. Jandarma ve zabıta ekiplerinin denetimlerine aralıksız ve süresiz olarak devam edeceğini ifade eden Başkan Yılmaz, "Kuş Cenneti, adı üstünde yüzlerce kuş türünün barındığı eşsiz bir bölge. Böyle bir cennette yasak ve kural tanımaz avcılık yapılmasına göz yumamayız. Çıkardıkları son yangınlar ve yaptıkları katliam, sabrımızı taşırmıştır. Burada artık hiçbir ranta ve başıboşluğa izin vermeyeceğiz. Kuş Cenneti'nin bu kaçak avcılardan temizleyeceğiz. Burası avcıların keyif mekanı değil, yatırımlarımızla turizm harikası yerlerden biri haline gelecek" dedi.

Kaynak: DHA

Çok Okunan Haberler