Okutman Ümit Akın: Soykırım diyenler Ermeni raporunu açıp okusun

Muğla'daki Sıtkı Koçman Üniversitesi Türk Dili Bölümü Başkanlığı okutmanı Ümit Akın, Ermeni meselesinin, batılı ülkeler tarafından Türkiye üzerinde baskı oluşturmak amacıyla kasıtlı olarak gündeme getirildiğini söyledi.

Okutman Ümit Akın: Soykırım diyenler Ermeni raporunu açıp okusun

Ermenistan'ın ilk başbakanı Ovanes Kaçaznuni'nin, 1923'te yapılan Taşnak Partisi Konferansı'na sunduğu raporda, Tehcir Kanunu'nu savunulduğunu hatırlatan Akın, "Soykırım diyenler Ermeni raporunu açıp okusun" dedi.
Datça Kazım Yılmaz Meslek Yüksekokulu tarafından '1905 Tehcir Kanunu'ndan Günümüze Ermeni Sorunu' konulu konferans düzenlendi. Okulun toplantı salonunda düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katılan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Türk Dili Bölümü Başkanlığı okutmanı Ümit Akın, Ermeni iddiaları ile ilgiliaçıklamalarda bulundu. Akın, Ermeni meselesinin, batılı ülkeler tarafından Türkiye üzerinde baskı oluşturmak amacıyla kasıtlı olarak gündeme getirildiğini söyledi. Batılı ülkelerin, Ermeni olaylarına karşı başlangıçta daha objektif açıklamalarda bulunduklarını hatırlatan Akın, "Fransa Genelkurmay Başkanı o yıllarda ne diyor; 'Ermeniler, Türk Ordusu'nu arkadan vurdu.' Size saldırılacak, siz ülkeniz için hiçbir şey yapamayacaksınız. Böyle şey dünyanın hiçbir yerinde olmaz. Türkler bu sorunu en akılcı ve en insaflı biçimde çözmüştür. O dönemde tehcir olmasaydı, Osmanlı Devleti içersinde yaşayan Ermeniler'in başına gelenlerin sorumlusu siz olacaktınız' diyor. Yani, bugün yaşayan Ermeniler'in can güvenliği, Tehcir Kanunu'na bağlıdır. Tehcir Kanunu ile hem Ermeniler için, hem bizim için iyi bir şey yaptık" diye konuştu.

"ALGI OPERASYONU YAPILIYOR"

Batı'da emperyalist devletlerin, 24 Nisan-27 Mayıs arasında Ermeni olaylarını gündeme taşıyarak, Türkiye'yi baskı altında tutmaya çalıştıklarına dikkat çeken Akın, "Ancak, kendi tarihçilerinin açıklamalarını, söylemlerini görmezden geliyorlar. Sadece algı operasyonu içersinde, saçma sapan iddiaları ortaya atıyorlar. Yapılanlar, tamamen bir algı operasyonudur. Hangi ülke bu kadar isyan çıkaran Ermeniler'e dokunmaz, yerlerini değiştirmez" dedi.

EN KESİN VE EN UYGUN YÖNTEM

Konuşmasında tarihi bir rapora değinen Akın, Ermeniler'in ilk başbakanı Ovanes Kaçaznuni'nin, 1923'te Taşnak Partisi konferansında açıkçadile getirdiğini ancak sonradan buradaki gerçeklerin açıklanmadığını anlattı. Akın, şöyle devam etti:
"Hatta yayınlanması yasaklanıyor. Ermenistan'ın ilk Başbakanı Ovanes Kaçaznuni'nin konferans raporu yeniden kitaplaştırıldı. Kaçaznuni, 'Türklerin pişmanlık duymalarını gerektirecek bir husus bulunmamaktadır. Tehcir yöntemi, Ermeni meselesini hemen çözümü açısından en kesin ve en uygun yöntemdir' diyor. Bakın Ermenistan'ın ilk başbakanı bile Tehcir Kanunu'nun yapılması gereken uygulama olduğunu söylüyor. Tehcir Kanunu ile Ermeni çeteleri, bulundukları yerlerden alınarak yine Osmanlı'nın başka topraklarına yerleştiriliyor. Ne yazık ki bu zorunlu yer değiştirme uygulaması, 'Ermeni soykırımı' diye yutturmaya çalışıyorlar. Soykırım diyenler Ermeni raporunu açıp okusun" dedi.

"ÜLKEMİZİ SAVUNDUK"

Tehcir Kanunu'nun savaş ortamında yapılması gereken bir uygulama olduğunu savunan Akın, "Görüldüğü üzere biz 1915'te Tehcir Kanunu'nu çıkararak vatanımızı, milletimizi, ülkemizi savunduk. Bu asla soykırım değildir. Maalesef, batılı devletler bugün işlerine geldiği gibi hareket ettiği için bunu önümüze bir sorunmuş gibi getiriyorlar" diye konuştu.

Kaynak: DHA