Saime Toptan: Engellilerin yüzde 65'i ile alay edilmiş

Özürler Eğitim ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Saime Toptan, "Yapılanaraştırmaya göre engellilerin yüzde 65'i ile alay edilmiş. Fiziksel engellilerin dahi ayrımcı, alaycı bir takım davranışlara karşı durarak yaşamak zorunda olduğu bir toplumun bireyi olmak incitici" dedi.

Saime Toptan: Engellilerin yüzde 65'i ile alay edilmiş

Zonguldak'ta,Engelliler Haftası kapsamında, 'Engelli sorunları, ayrımcılıkla mücadeleye gençlerin etkin katılımı' konulu panel düzenlendi. Atatürk Kültür Merkezi'ndekipanelde konuşanTBMM eski Başkanı Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan’ın eşi, Özürlüler Eğitim ve Dayanışma Vakfı Mütevelli HeyetiBaşkanı Saime Toptan,dinamik, genç nüfusün ülke adına önemli bir zenginlik olduğunu söyledi. Toptan,"Gençlik politikaları aynı zamanda aileyi, kurumları ve toplumun tüm fertlerini ilgilendiren, bugünü ve geleceği etkileyen önemli belirleyici faktörlerdir" dedi.
Türkiye Özürlüler İdaresi tarafından 29 ilde 1507 engelli genç arasında Türkiye’de özürlülüğe dayalı ayrımcılığın ölçülmesi konulu araştırma yapıldığını hatırlatan Toptan,"Bu araştırmaya göre; kamu görevlilerinin kötü muamelesine uğrayan engelli oranı yüzde 47. Engellilerin yüzde 41.8’i kamu kurumlarında ve bankalarda ayrımcı muamelelere uğramışlar. Engellilerin yüzde 65’i ile alay edilmiş. En çok zihinsel engelliler yıpratılıyor. Fiziksel engellilerin dahi ayrımcı, alaycı bir takım davranışlara karşı durarak yaşamak zorunda olduğu bir toplumun bireyi olmak fevkalade inciticidir. Günümüzde artık bir görme engellinin, bir işitme, ortopetik engellinin bağımsız olarak özgürce yaşam koşullarını, diğer akranlarıyla eşit bir şekilde gerçekleştirememiş olması gerçekten çok inciticidir" diye konuştu.
Panelin ardından Zonguldak Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi’nde öğrenim gören doğuştan görme engelli 11 yaşındaki Gülsüm Duran mini bir konser verdi. Öğretmenlerinin yardımıyla sahneye çıkan Duran, sesi ve performansı ile salondakileri etkiledi.Salondakilerden bazıları duygulanarak ağladı.

Kaynak: DHA