Şırnak İdil'de 18 Şubat'tan itibaren başlayan operasyonlar sona erdi!

Şırnak'ın İdil ilçesinde 18 Şubat'ta başlatılan "Özel Harekat Polisi Ersin Yıldırım" operasyonu bugün itibarıyla tamamlandı, operasyon süresince 114 terörist etkisiz hale getirildi.

Şırnak İdil'de 18 Şubat'tan itibaren başlayan operasyonlar sona erdi!

Şırnak'ın İdil ilçesinde 18 Şubat'ta başlatılan "Özel Harekat Polisi Ersin Yıldırım" operasyonu bugün itibarıyla tamamlandı, operasyon süresince 114 terörist etkisiz hale getirildi.

Şırnak'ın İdil İlçesi ile Dirsekli Köyü'nde 16 Şubat saat 23.00'ten itibaren hendeklerin kapatılması, barikatların kaldırılması ve PKK'lıların etkisiz hale getirilmesi için konulan sokağa çıkma yasağı ile birlikte yaklaşık 4 bin polis ve jandarma özel harekat timlerinin katıldığı operasyonlar bu akşam saatlerinde tamamlandı.

'Şehit Polis Ersin Yıldırım' adı verilen operasyonlar ilçenin hendek ve barikatların bulunduğu Yeni Mahalle ve Turgut Özal Mahallesi'nde yoğunlaştırıldı. Operasyon sürecince 114 PKK'lının etkisiz hale getirildiği belirtildi.

1,5 TON PATLAYICI İHMA EDİLDİ

Arama çalışmaları sırasında teröristlerce tuzaklanmış el yapımı patlayıcılar, bomba imha ekipleri tarafından tek tek tespit edilerek etkisiz hale getiriliyor. Turgut Özal Mahallesi'nde teröristlerin karargah gibi kullandığı Bener Cordon İlkokulu çevresinde tuzaklanmış 1,5 ton el yapımı patlayıcı bulundu. Çevrede güvenlik önlemi alan ekipler, patlayıcıyı kontrollü şekilde imha etti. İlçenin tamamından duyulan şiddetli patlamanın ardından çıkan toz bulutu, mahallenin üstünü kapladı.

Şehirde Meryem Ana Kilisesi bulunmaktadır. Anadolu'da Hatay'dan sonra Hristiyanlığın yaşanmaya bağladığı ikinci şehirdir. Şehrin Cizre'ye, Midyat'a, Nusaybin'e, Suriye ve Irak sınırına olan yakınlığı ve topoğrafik özellikleri tarihinde önemli bir rol oynamıştır.[kaynak belirtilmeli]

İlçede karasal iklim hüküm sürmektedir ve bitki örtüsü bakımından zengindir. Mardin'e 60 km uzaklıkta olan ilçe, Suriye sınır kapısına 24 km uzaklıktadır. Yüzölçümü 1.224 km² olup Türkiye'nin en çok köyü olan ilçesidir.

İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yetiştirilen tarımsal ürünlerin başında arpa, buğday, karpuz, kavun, mercimek,nohut ve üzüm gelmektedir. İlçe, Süryanilerin yoğun yaşadığı dönemlerde üzüm bağları ve şarap yapımıyla ün kazanmıştır.[kaynak belirtilmeli]

Süryani nüfusunun çoğunlukta olduğu bir ilçe olan İdil'in ilçe merkezine 1970'li yıllardan sonra Müslüman köylerin ve göçer ailelerin yerleşmesi, buna karşın Süryani vatandaşların yurt dışına ve büyük şehirlere göç etmesiyle demografik yapısı değişmiştir. Halen İdil'de yaşamakta olan çok az sayıda Süryani aile mevcuttur.[kaynak belirtilmeli] Yeni yeni restore edilen taş evlerle tarihi bir görünüme kavuşmuştur. 2013'te tamamlanan Şırnak Havalimanı'na 14 km uzaklıktadır. İlçede Şırnak Üniversitesi'nin Ziraat Fakültesi yerleşkesi ile İdil Meslek Yüksek Okulu bulunmaktadır.

Yavuz Sultan Selim'in Mısır Seferi sırasında Midyat İlçesi ile birlikte Osmanlı İmparatorluğuna bağlanmıştır. 18 Mayıs 1990 tarih ve 20522 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 16 Mayıs 1990 tarih ve 3647 sayılı kanunla Mardin İlinden ayrılarak Şırnak İline bağlanmıştır.[kaynak belirtilmeli] İlçe'de; Köçerler ve Demaniler çoğunluğu oluşturmaktadır. Ve İlçe'de ticareti geliştiren Adıbelli'ler olmuştur. Adıbellilerin çoğu uzun yıllardır ticaretle uğraşmaktadır. Ve bulunduğu bölgede saygınlık kazanmayı başarmışlardır. Herkes tarafından tanınırlar. Eski zamanlarda aile büyükleri o bölgenin ağalığını yapmış, Köy olmaktan çıkınca 1937 Yılında İlçe olmuş olan İdil'in 3 Dönem boyunca Belediye başkanlığını sürdüren Abdurrahman Abay 2000'li Yıllara doğru adaylıktan geri çekilmiştir. Ayrıca Abdurrahman Abay'da Adıbellilerin soyundandır.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler