Son Dakika! Hatay Yayladağı kırsalına Suriye Ordusu top mermileri isabet etti!

Suriye ordusunca muhaliflere yapılan ağır silah atışları sırasında Hatay'ın Yayladağı ilçesindeki boş araziye 5 top mermisi düştü

Son Dakika! Hatay Yayladağı kırsalına Suriye Ordusu top mermileri isabet etti!

Suriye ordusunca muhaliflere yapılan ağır silah atışları sırasında Hatay'ın Yayladağı ilçesindeki boş araziye 5 top mermisi düştü.

Esed rejimine bağlı birliklerin, Lazkiye kırsalındaki muhaliflere yönelik saldırıları 3 gündür devam ediyor. Rejim güçlerinin, sabah erken saatlerden itibaren yoğunlaşan ağır silah atışları sırasında 5 top mermisi, Yayladağı ilçesinin Kışlak ve Uğuryol mahalleleri yakınlarındaki boş araziye düştü.

Herhangi bir can kaybının yaşanmadığı olayın ardından, sınırda görevli TSK birlikleri de angajman kuralları kapsamında Suriye'de rejime ait bir topçu mevzisine atış yaparak misliyle karşılık verdi.

Yayladağı sınırındaki Lazkiye kentine bağlı Cebel Ekrad ve Türkmendağı'nda muhaliflerle rejim güçleri arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Patlama sesleri Yayladağı ilçesinden de duyuluyor.

ALTINÖZÜ'NDE PATLAMA SESİ

Öte yandan Altınözü ilçesindeki Suriye sınırı yakınında patlama sesi duyulduğu ihbarı üzerine güvenlik güçleri araştırma başlattı. Alınan bilgiye göre, öğle saatlerinde Suriye sınırı yakınlarında patlama sesi duyan vatandaşlar, jandarmaya ihbarda bulundu. Ekipler, bunun üzerine Suriye sınırına yakın Yolağzı Mahallesi'nde araştırma başlattı.

Hindi Tepesi ve çevresinde yapılan araştırmada herhangi bir bulguya rastlanmadı. Mahalle muhtarı Ragıp Yalatan, , cuma namazı öncesi patlama sesi duyduklarını belirterek, bir süre sonra kendisini telefonla arayan bazı kişilerin de bu yönde bilgi verdiğini, köy sakinleriyle bölgede arama yaptıklarını anlattı.

Bu arada, jandarma ekipleri, Yolağzı Mahallesi'ne kuş uçuşu yaklaşık 15 kilometre mesafedeki Yayladağı ilçesi Kışlak Mahallesi kırsalında mühimmata ait olduğu değerlendirilen bazı parçalar buldu.

Suriye sınırına 7-8 kilometre uzaklıkta bulunan parçalar, incelenmek üzere jandarma merkezine götürüldü. Ekiplerin bölgedeki araştırmaları sürüyor.

Yayladağı, Hatay'a bağlı ilçedir ve Türkiye'nin coğrafi olarak en güneydeki ilçesidir. 36°- 42° paralelleri arasındaki Türkiye'nin 36'ncı paraleline yakındır. Yayladağı sınır kapısı ve gümrüğü Türkiye'nin Suriye'ye açılan kara kapılarındandır. Komşu ilçeleri;Altınözü, Samandağ ve merkez ilçe Antakya'dır.

İlçe merkezinin 9. ve 10. yüzyılda kurulduğu sanılmaktadır. Avar Türkleri’nden Savcılar Boyunun başı Kasım Bey bu toprakları Bizans’tan alıp bir cami, bir köprü ve bir okul yaptırmıştır. Kasım Bey Cami ve Kasımbey Köprüsü bugüne kadar ulaşmıştır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde ilçeye Ordu-Muradiye isimleri verilmiştir. Yavuz Sultan Selim döneminde bu bölgeye Türkleri yerleştirmiştir. Yavuz Sultan Selim Mısır Seferi dönüşünde burada ordusu ile birlikte konakladığı için buraya “ordu” denilmiştir. 1918’de İngilizler, daha sonra Fransızlar tarafından işgal edilen Hatay, 1938’de Bağımsız Hatay Cumhuriyeti’ne katıldı. 1940’da adı “Ordu” ile karıştığı için “Yayladağı” olarak adı değiştirildi. Bu adı “Yayladağı” isimli dağından almıştır. Hatay’ın kurtuluş günü olan 23 Temmuz Yayladağı’da kurtuluş günü olarak kutlar.

Kaynak: Diyarbakır Söz