Trafik canavarı kaymakam çıktı

Bismil’de alkollü araç kullanan Kaymakam Sinanoğlu, 13 yaşındaki Muhammed’in ölümüne neden olurken, kendisi ise tutuklandı. Diyarbakır Valisi Su ise, aileye baş sağlı ziyaretinde bulundu.

Trafik canavarı kaymakam çıktı

Batman’ın Gercüş ilçesi Kaymakamı Server Sinanoğlu, alkollü araç kullanarak bir çocuğun ölümüne, diğerinin de yaralanmasına neden olmak suçundan sevk edildiği adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.

Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle 6 Eylül 2021 günü Batman'ın Gercüş ilçesine atanan Kaymakam Server Sinanoğlu, önceki gün kendisine tahsis edilen kaymakamlığa ait 72 EP 436 plakalı resmi makam aracıyla yalnız başına Diyarbakır'a gelmek için yola çıktı.

Diyarbakır'ın Bismil ilçesinin Akpınar Mahallesi’ndeki Özgürlük Bulvarı ile Bismil-Batman Karayolunun kesiştiği noktada yer alan trafik ışıklarında Kaymakam Sinanoğlu, karşıdan karşıya geçmeye çalışan 13 yaşındaki Muhammet Çelik adlı çocuğa çarptı. Çarpmanın etkisiyle aşırı hız sonucu kontrolden çıkan araç bu kez de kırmızı ışıkta duran başka bir araca çarparak güçlükle durabildi.

BİRİ ÖLDÜ DİĞERİ YARALANDI

Saat 15.00 sıralarında meydana gelen korkunç kazada Muhammet Çelik ile kırmızı ışıkta duran aracın sürücüsü yaralandı. Çevredekilerin 112'ye haber vermesi üzerine olay yerine gelen ambulanslar iki yaralıyı da Bismil Devlet Hastanesine sevk etti.

Burada tedavi altına alınan yaralılardan Muhammet Çelik yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamazken, diğer yaralının tedavisinin sürdüğü ve hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi. Hayatını kaybeden Muhammet Çelik’nin Diyarbakır'da ailesiyle birlikte yaşadığı, Kurban Bayramı nedeniyle dedesini ziyaret etmek için Bismil'e gittiği bildirildi.  Otopsi işlemleri tamamlanan küçük Muhammet'in cenazesi defnedilmek üzere ailesine teslim edilirken akşam saatlerinde Çelik'in cenazesi, kılınan namazın ardından toprağa verildi.

KAYMAKAM 27 PROMİL ALKOLLÜ ÇIKTI

Olayla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında alkol muayenesi yapılan Kaymakam Sinanoğlu'nda 27 promil alkol çıktı. Ancak bu oranın trafik güvenliğini tehlikeye sokacak oranda olmadığı, düşük çıkan promilin Sinanoğlu'nun içtiği bir gazlı içecek veya tükettiği farklı gıda ve içecekler nedeniyle de olabileceği bildirildi. Aynı gün adliyeye sevk edilen kaymakam, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.

SAVCI ERTESİ GÜN İTİRAZ ETTİ

Gercüş'e dönen Sinanoğlu ile ilgili ertesi gün nöbetçi savcı, Asliye Ceza Mahkemesi Hakimliğine itirazda bulundu. İtiraz kabul edilince Sinanoğlu bu kez, “Kasten trafik güvenliğini tehlikeye sokmak, taşıt kanununa muhalefet etmek, taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak” suçlarından tutuklanarak cezaevine gönderildi. Sinanoğlu'nun olayda asli kusurlu mu, yoksa tali kusurlu mu olup olmadığının tam tespiti için dosyasının Adli Tıp Kurumu'na gönderilerek buradan kusur oranı raporu alınacağı bildirildi.

KAYMAKAM AÇIĞA ALINDI

Kaymakam'ın kendisine tahsis edilen resmi makam aracını bulunduğu ilçe sınırları dışına görev haricinde çıkaramayacağı, kişisel, şahsi özel işlerinde kullanamayacağı hükmü nedeniyle ayrıca “Taşıt kanununa muhalefet etmek” suçundan da 3 yıl hapis istemiyle yargılanacağı bildirildi. İçişleri Bakanlığı da kaymakam hakkında idari soruşturma başlattı ve tedbiren adli soruşturma sonucu tamamlanıncaya kadar re'sen görevden uzaklaştırılmasına karar verilerek açığa alındı.  Sinanoğlu'nun trafik kazaları konusunda da çok hassas olduğu ortaya çıktı.

Kaymakamın, 9 günlük Kurban Bayramı tatili öncesinde, kaymakamlığın resmi sosyal medya hesabından bazı görsel fotoğraf paylaşımlarında bulunarak trafik kazaları konusunda farkındalık yarattığı, önemli uyarılarda bulunarak trafik kazalarına neden olan hız limitinin aşılmaması, emniyet kemerinin mutlak suretle takılması, cep telefonuyla kesinlikle konuşulmaması gibi paylaşımlar yapması dikkat çekti.

VALİDEN TAZİYE ZİYARETİ

Sinanoğlu'nun çarparak ölümüne neden olduğu 13 yaşındaki Muhammet Çelik için Bismil ilçesinde kurulan taziye evine Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su ziyarette bulundu. Vali Su, hayatını kaybeden Çelik'in yakınlarına başsağlığı dileklerinde bulunarak taziyelerini iletti. Hafızlık eğitimi aldığı belirtilen Muhammed Çelik'in ailesiyle birlikte Diyarbakır'da yaşadığı ve bayram ziyareti için Bismil'e yakınlarının yanına geldiği öğrenildi.

BABA MEZARI BAŞINDA KONUŞTU

Öte yandan,  Çelik’in babası Murat Çelik kapıcılık yaptığını, çocuklarının güzel yerlere gelmesi, devlete, millete hayırlı evlatlar olmaları için gecesini gündüzüne kattığını söyledi. Bununla da onur ve gurur duyduğunu belirten Çelik, “Başta Diyarbakır Valimiz Ali İhsan Su, Bismil Kaymakamımız olsun ve güvenlik güçlerimiz olsun hepsine sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Çocuğum Diyarbakır Suffe Medresesinde ilim öğreniyordu. Bayram tatiline gelmişti. ‘Babacım, amcalarıma gitmek istiyorum’ dedi. Onun cebine kuvvetim dahilinde harçlık bıraktım. Çocuğum da gitti. Olay cuma günü olmuş. Çocuk Diyarbakır’a gelecek. Allah’u Teâla düşmanımızın başına dahi böyle bir şey getirmesin. Gerçekten çok zor, ciğerimiz yanıyor. Devlete karşı ben ve çocuklarım boynumuz kesinlikle kıldan incedir. Bütün devlet birimlerine inanıyorum. Onlar, başımızın tacıdır. Bunu adalete bırakıyorum. Yasal yolu ne ise büyüklerimizden bunun yapılmasını rica ediyorum. Olayı yapan şahıs, rütbesi, makamı ne olursa şu beş parmak gözüküyor ya, olayı yapan üç parmak dahi suç işlemişse dördüncü parmağın ceza almasını istemiyorum. Üç parmak ise üç parmak kadar istiyorum. Ne fazlasını isterim onun hakkına geçmeyi, ne de eksiğini isterim. Benim çocuğum burada mezarında rahat uyusun. Bunu devletime, büyüklerime bırakmışım. Bu tür başka olayların yaşanmaması için Allah’a dua ediyoruz” dedi.

ADALETE OLAN İNANCIMIZ TAMDIR

Aile avukatı Mehmet Murat Baran, söz konusu olayda şüphelinin tutuklanmış olmasının bir nebze de olsa ailenin acısını azalttığı değerlendirmesinde bulundu. Baran, “Görgü tanıklarının beyanlarına göre aşırı bir hız söz konusu ve hastane kayıtlarında da alkollü olduğu anlaşılıyor. Dosyanın yasal sürecini takip edeceğiz ve ailenin acısının dinmesi açısında da en üst sınırdan ceza alması için çabalayacağız. Adalete olan inancımızın bu konuda tecelli etmesini talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz