Türkiye'de 50 bin hektar alan çoraklaştı

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Ali Çullu, Şanlıurfa’da, çiftçilere yönelik 'Toprakta tuzlanma' konulu konferansta yaptıağı konuşmada, yanlış sulama nedeniyle ülke genelinde 50 bin,Harran ve Suruç ovalarında ise 18 bin hektar alanın çoraklaştığını söyledi.

Türkiye'de 50 bin hektar alan çoraklaştı

Şanlıurfa Ziraat Odası’nın ev sahipliğinde 'Toprakta tuzlanma' konulu konferans düzenlendi. Konferansa Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, GAP Teyap İl Koordinatörü Ahmet Coşandal, Ziraat Odası Meclis Başkanı Ali Kaya, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen ile Harran ve Akçakale’den gelen çiftçiler katıldı.
Konferansta konuşan Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, Birleşmiş Milletler’in bu yılı ‘Toprak yılı’ olarak ilan ettiğini söyledi. Toprak ve su kaynaklarının korunmasının insanlığın ve yaşamın sağlıklı devamlılığı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Çullu, toprağın bilinçli sulanarak korunması gerektiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Çullu, şöyle konuştu:
"2010 verilerine göre ülke genelinde 50 bin, Şanlıurfa’da ise 18 bin hektarlık alan yanlış sulama yüzenden çoraklaştı. Harran ve Suruç ovalarında daha fazla çoraklaşmanın yaşanmaması için acilen bu bölgedeki çiftçilerimizi eğitmemiz gerekiyor. Bu konuda üniversite ve ziraat mühendislerine büyük iş düşüyor. Aslında çiftçilerimiz bu konuda geçmişe göre daha duyarlı. Burada dikkat edilmesi gereken su kullanımında, sulama metotlarına biraz daha dikkat edip aşırı su kullanımını önleyeceğiz. Ovadaki sulama sistemlerinin kapalı ve basınçlı olması bir avantaj ancak toprak yapısı nedeniyle aşırı sulama tuzlanma riski var."

Kaynak: Diyarbakır Söz