Uzman Erbaş Yönetmeliği'nde değişiklik

Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliğe göre, haklarında verilen ceza ertelense veya affa uğrasalar dahi devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla basit ve nitelikli zimmet, irtikap, iftira, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, yalan yere tanıklık ve ırza geçmek gibi suçlardan hüküm giyenler, uzman erbaş olamayacak.

Uzman Erbaş Yönetmeliği'nde değişiklik

Haklarında verilen ceza ertelense veya affa uğrasa dahi devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla basit ve nitelikli zimmet, irtikap, iftira, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, yalan yere tanıklık ve ırza geçmek gibi suçlardan hüküm giyenler, uzman erbaş olamayacak.

Uzman Erbaş Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Düzenlemeyle, haklarında verilen ceza ertelense, başka yaptırımlara çevrilse, hükmün açıklanması geri bırakılsa veya affa uğrasa dahi devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla basit ve nitelikli zimmet, irtikap, iftira, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, yalan yere tanıklık, yalan yere yemin, cürüm tasnii, ırza geçmek, sarkıntılık, kız, kadın veya erkek kaçırmak, fuhşiyata tahrik, gayri tabii mukarenet, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçlar ile istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç kaçakçılık, resmi ihale ve alım ve satımlara fesat karıştırma, devlet sırlarını açığa vurma, firar, amir veya üste fiilen taarruz, emre itaatsizlikte ısrar, üste hakaret, mukavemet, fesat, isyan suçlarından mahkum olanlar, uzman erbaş olarak istihdam edilmeyecek.

Söz konusu suçlardan mahkum olan uzman erbaşların sözleşmeleri de feshedilecek.

Ayrıca, uzman erbaş olmak isteyenlerin taksirli suçlar dışındaki suçlardan adli veya askeri mahkemelerce 30 günden fazla, taksirli suçlar nedeniyle de 6 ay veya daha fazla süreyle hürriyeti bağlayıcı ceza mahkumiyeti bulunmaması gerekiyor.

- Görevlendirme ve emeklilik işlemleri

Düzenlemeyle yönetmeliğe, "Milli Savunma ve İçişleri Bakanları, uzman erbaşların, istek üzerine, adi malullük dahil malullük veya vazife malullüğüne bağlı emeklilik işlemlerine ilişkin onay yetkilerini devredebilirler. Yetki devrinin yapılması halinde bu madde kapsamındaki emeklilik işlemleri, yetki devrinin yapıldığı makam tarafından onaylanır" ile "Uzman erbaşların Türk Silahlı Kuvvetleri dışındaki devlet hizmetlerinde görevlendirilmeleri, 926 sayılı Kanun'un 124. maddesinde yer alan usul ve esaslar çerçevesinde yapılır" maddeleri de eklendi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler