(Video) Göçerler zorlu hayvancılık mesaisinde

Tunceli'nin Ovacık ve Pülümür ilçelerindeki 3 bin rakımlı yaylalarda kalan göçerler, koyunlarından süt ve et açısından daha iyi verim alabilmek yoğun çaba harcıyor.

(Video) Göçerler zorlu hayvancılık mesaisinde

Sarp dağların arasında kurulu Ovacık ve Pülümür ilçeleri, serin havası, soğuk su kaynakları ve verimli otlaklarıyla her yıl çok sayıda göçer aileyi misafir ediyor. Yaz aylarında hayvanlarını otlatmak için çevre il ve ilçelerden Ovacık ve Pülümür'e gelen göçerler, yılın yaklaşık 4 ayını bu ilçelerdeki 3 bin rakımlı yaylalarda geçiriyor.
Genellikle bitki çeşitliliğinin zengin olduğu alanları tercih eden göçerler, doğayla iç içe ancak çadırlarda zorlu bir yaşam sürerek hayvanlarının besin ihtiyaçlarını karşılıyor. Koyunlarını dağlarda otlatan göçerler, hayvanlarını günde iki kez yayla yerlerine getirerek süt sağım işlemini gerçekleştiriyor.
Koyunlarından elde ettikleri sütle tulum ve salamura peyniri üreten göçerler, sattıkları ürünlerle geçimlerini sağlıyor.Yayla yollarında da at, eşek ve katırlardan faydalanan göçerler, bozayı ve kurtların koyunlara saldırısına karşı da geceleri nöbet tutuyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz