''Yasa dışı organ nakli'' iddiası davası

Dr. Yusuf Erçin Sönmez'in de aralarında bulunduğu 4 tutuksuz sanık hakkında, ''teşekkül halinde organ veya doku ticareti yapmak'', ''suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve üye olmak'' suçlarından açılan davanın görülmesine devam edildi

''Yasa dışı organ nakli'' iddiası davası

''Yasa dışı organ nakli'' yaptıkları iddia edilen, Dr. Yusuf Erçin Sönmez'in de aralarında bulunduğu 4 sanık hakkında, ''teşekkül halinde organ veya doku ticareti yapmak'', ''suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve üye olmak'' suçlarından açılan davanın görülmesine devam edildi.

İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, sanıklar Tahsin Kubilay Özusta, Yusuf Erçin Sönmez ile tarafların avukatları katıldı. Sanıklardan Kenan Demirkol ve İsrail uyruklu Moshe Harel ise duruşmaya gelmedi.

Duruşmaya ilk kez katılan ve savunma yapan Sönmez, Türkiye'de görev yaparken teklif üzerine Kosova'da bir hastanede ülke yasalarının izin verdiği ölçüde doktor olarak görev yaptığını ifade etti.

Sönmez, çalışma izninin alındığını, vergisinin ödendiğini belirterek, şartların da gayet iyi ve rahat olduğunu anlattı.

Üroloji bölümü başkanı Prof.Dr. Lütfi Derviş'in, organ nakli yapıp yapamayacaklarını kendisine sorduğunu ifade eden sanık Sönmez, ''Kosova Sağlık Bakanlığı'ndan izin alındıktan sonra neden olmasın dedim'' ifadesini kullandı.

Alınan iznin ardından 6 ay boyunca organ naklinde görevlendirilecek hastane personelinin bilgilendirilmesi ve eğitilmesi için çalıştıklarını anlatan Sönmez, daha sonra da sadece Yılmaz Altun isimli bir hastaya organ nakli yapıldığını söyledi.

Hakkındaki suçlamaları kabul etmeyen Sönmez, organ nakli yapılmasına ilişkin alınan izin belgesinin sahte olduğundan haberi olmadığını savunarak, ''Kosova Sağlık Bakanlığı antetli bir kağıttı. Müsteşarlık imzası ve kaşesi vardı. Arnavutça'dan İngilizce'ye, Türkiye'de de İngilizce'den Türkçe'ye çevirttim'' dedi.

Duruşmada tanık olarak dinlenen Faruk Eren, Kosova'da sanık Sönmez'in çalıştığı hastaneye diyaliz makinesi kurduğunu, zaman zaman da periyodik olarak kontrolünü yaptığını söyledi.

Bu gidiş gelişi sırasında Sönmez ile karşılaştıklarını, organ nakli yapıldığını görmediğini söyleyen Eren, bu konuda herhangi bir duyumunun da olmadığını iddia etti.

Sanık Sönmez'in çalıştığı hastanede kendisine yönelik herhangi bir muayene ya da cerrahi müdahale yapılmadığını belirten Eren, kendisinin bir böbreğinin alındığı konusunda da savcılık tarafından Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edildiğini, yapılan muayenesinde böbreklerinin alınmadığının anlaşıldığını kaydetti.

Mahkeme heyeti, sanıklar Tahsin Kubilay Özusta ve Yusuf Erçin Sönmez'in savunmalarını yapmış olmaları nedeniyle bundan sonraki duruşmalardan vareste tutulmasına karar vererek, duruşmayı erteledi.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, şüphelilerden Yusuf Erçin Sönmez ile Moshe Harel'in, organ ticareti suçunun 11 kez işlemeleri nedeniyle TCK'nın ''organ veya doku ticareti yapmak'' ve ''suç işlemek amacıyla örgüt kurmak'' suçlarından 90 ile 171 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

İddianamede, şüpheli Kenan Demirkol'un da 5 kez ''doku veya organ ticareti yapmak'' ve ''suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak'' suçlarından 41 ile 78 yıl arasında değişen hapis cezası verilmesi talep ediliyor.

Diğer şüpheli Tahsin Kubilay Özusta'nın da iddianamede, ''suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak'' ve ''doku veya organ ticareti yapmak'' suçlarından 9 ile 18 yıl arasında değişen hapisle cezalandırılması isteniyor.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz