19 Mayıs'ta kürtçe şarkı

Dicle Üniversitesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Sabri Eyigün, "19 Mayıs kutlamalarında Kürtçe şarkılar da okunmalı. Halay çekilmeli ve horon tepilmeli. Türkiye'nin her yerine de bunların yaygınlaştırılması gerekiyor. Ayrıca kutlamalara ortak duyguların paylaşılacağı bir zemin hazırlanmalı." dedi.

19 Mayıs'ta kürtçe şarkı

Diyarbakır genelinde yer alan 11 lisede öğrencilerle birebir görüşmelerin sonucunda 19 Mayıs ile ilgili düşünceler yapılan anketle ortaya çıktı. Diyarbakır'daki 394'ü kız 269'u ise erkek toplam 663 lise öğrencisinin düşüncelerini anketle araştırıldı. Anket sonuçlarını ise Genel Sekreter Eyigün açıkladı. Öğrencilerin 19 Mayıs kutlamalarının festival havasında ve resmi konuşmalardan uzak olmasının talep edildiğini kaydeden Eyigün, "Türkiye'nin gündeminde önemli bir yer tutan 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı'yla ilgili olarak kamuoyunun fikirlerini yakından inceleme gereği duyduk. Araştırmayla gördük ki öğrenciler kendilerini daha iyi ifade edebilecekleri kutlamalar ve etkinlikler istiyor." şeklinde konuştu.

 

19 MAYIS TÖRENLERİNE ÖĞRENCİ BAKIŞI

19 Mayıs törenlerinin 'yeni bir anlayışla' düzenlenmesiyle ilgili yaşanan tartışmalarda iki kavramın öne çıktığını ifade eden Eyigün, bunlardan birinin sivilleşme diğerinin ise toplumun birliği ve ortak değerleri olduğunu anlattı. Bu tür bayramların değerleri koruduğunu belirten Eyigün, vatandaşların bu şekilde ortak duyguları paylaştığını ifade etti. Eyigün, "Milli Eğitim ile Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın 1940'lı yıllarda yer alan otoriter uygulamalarına benzeyen uygulamaları halka açmayı ve sivilleşmeyi güçlendirmek için olduğu söylendi. Biz de bu konuyla ilgili olarak öğrencilerin fikir ve taleplerini yakından inceleme gereği duyduk." ifadelerine yer verdi.

Ankette 19 Mayıs Bayramı için yapılan kutlamaların en önemli amacı sorusunu yönelttiklerini kaydeden Eyigün, öğrencilerin büyük çoğunluğunun milli birlik ve beraberliği güçlendirdiği yanıtının verildiğini söyledi.

ÖĞRENCİLERİN KATILIM İSTEKLERİ NE?

Sonuç ve öneriler bölümünün de 11 başlık altında ele alınabileceğini ifade eden Eyigün, şunları kaydetti: "19 Mayıs'a mevcut haliyle aktif olarak katılanların sayısı çok az. Öğrenciler 19 Mayıs bayramının devam etmesini istiyor ve yararına inanıyorlar. Mevcut 19 Mayıs kutlamalarının şeklini ilgi çekici bulmuyorlar. Gençler kutlamalarda daha fazla inisiyatif sahibi olmak istiyor. 19 Mayıs törenlerinin mevcut şekliyle ortak toplumsal değerleri tam olarak yansıtmadığını düşünüyorlar. Resmi kutlama ağırlıklı görüntü istemiyorlar. Zorunlu bir görev olarak değil, gönüllü bir katılım istiyor. 19 Mayıs törenlerinin mevcut şekliyle toplumsal birliğe tam olarak katkı sunmadığını düşünüyorlar. Gençler vatandaşların katılması ve çoğulculuktan kaygı duymuyorlar. Öğrenciler 19 Mayıs'ta festival havasında geçmesini istiyor. Bayanların ilgisi ve beklentisi erkeklerden daha fazla. Çünkü Bayram mevcut şekliyle erkeklere fazla hitap etmiyor."

Eyigün, veriler ışığında değerlendirme yapıldığında gençlerin beklentilerinin çeşitlilik, kendi enerjilerini, renkliliklerini ve dinamizlerini katacak bir 19 Mayıs kutlamasının beklendiğini ifade etti. Böyle bir kutlamanın sadece içerik bakımından zenginleştirici olmayacağını anlatan Eyigün, aynı zamanda estetik ve görsel açıdan da zenginliğe zemin hazırlayacağını belirterek, kuşkusuz sivilleşme ruhuna da önemli bir katkı sağlayacağını söyledi.

"KÜRTÇE ŞARKILAR SÖYLENSİN"

Öğrencilerin kendi fikirlerini sunabilmeleri için ankete yorum sorusunun da katıldığını anlatan Eyigün, şu şekilde sürdürdü: "Öğrencilerin en beğendiği 19 Mayıs etkinlik programıyla ilgili olarak dünya karması maçı yapılması, sırıkla atlama etkinliğinin düzenlenmesi, Michael Jackson konseri, halk oyunları, o günün tatil olması, yarışmaların yapılması ve konserler verilmesini istiyorlardı. Kürtçe şarkılar söylensin, yemek şenlikleri, tatil süresinin uzatılmasını, yarışmaların yapılmasını, sanatçıların getirilmesini, etkinliğin eğlence havası içinde olmasını, okullar arası sportif yarışmalar gibi etkinliklerin olmasını istiyor."

Kaynak: Diyarbakır Söz