Afgan mülteciler Siirt'te

Afganistan'dan İran'a ardından Türkiye'ye sığınan 25 Afgan aile, Siirt'teki kamu misafirhaneleri ve valilikçe kiralanan evlere yerleştirildi.

Afgan mülteciler Siirt'te

Yaklaşık 15 gün önce İran üzerinden Türkiye'ye giriş yapan bir grup Afgan mülteci, depremin vurduğu Van'da zor şartlarla baş edemediklerinden Siirt'e yerleştirildi. Valilik ve Kızılay'ın sahip çıktığı ailelerin 12'si kentteki kamu kurum ve kuruluşların misafirhanelerine yerleştirilirken, 13'ü için ise valilikçe ev kiralandığı belirtildi.

AFGAN MÜLTECİLERİ

Ailesiyle İran'dan Türkiye'ye geçtikten sonra Siirt'e gönderilen Muhammed İslam, iç savaş ve yoksulluktan dolayı ülkelerini terk edip önce İran'a kaçtıklarını ancak burada çalışma ve eğitim hakkı verilmediğinden 3 çocuğu ve eşiyle Türkiye'ye sığındıklarını söyledi.

Geçimlerini kendilerine verilen yardımlarla sağladıklarını ifade eden İslam, şöyle konuştu:

AİLELER SİİRT'TE

''Biz Kabil'den kaçtık, ailemizi geçindirecek bir işimiz yoktu. Zor şartlara daha fazla dayanamadık ve İran'a sığındık. Burada da bize çalışma hakkı verilmediği gibi çocuklarımıza da eğitim hakkı verilmedi. Zor şartlar altında yaşıyorduk biz de Van üzerinden Türkiye'ye sığındık. Van'daki depremden dolayı Siirt'e gönderdiler. Kızılay bize sahip çıktı. Her ne kadar ihtiyaçlarımız karşılansa da çalışma iznimiz olmadığı için çok zor şartlar altında yaşıyoruz. Ailelerimiz ve çocuklarımızla birlikte çok zor durumdayız. Geçimimizi bize verilen yardımlarla sağlamaya çalışıyoruz. Bize yardım eden yetkililere ve Kızılay ekiplerine teşekkür ediyoruz.''

Kızılay Siirt Şube Başkanı Yener Tanık,  ilk kez Siirt'e mülteci barındırma hakkı verildiğini söyledi.

Yener Tanık, Siirt, Batman ve Şırnak'a mülteci barındırma hakkının yeni verildiğini öğrendiklerini de aktardı. Tanık, Siirt'e yerleştirilen mültecilerin durumu konusunda şu ana kadar kendilerine Birleşmiş Milletlerden herhangi bir bilgi gelmediğini de sözlerine ekledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler