Afganlı mülteciler Türkçe öğreniyor!

Ülkelerindeki olaylardan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve Siirt'e yerleşen çok sayıda Afganlı mülteci, okuma yazma kurslarında Türkçe öğrenmeye başladı

Afganlı mülteciler Türkçe öğreniyor!

Ülkelerindeki olaylardan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve Siirt'e yerleşen çok sayıda Afganlı mülteci, okuma yazma kurslarında Türkçe öğreniyor.

                                

Afganlı mülteciler, Halk Eğitim Merkezi bünyesinde açılan okuma yazma kurslarında Türkçe öğrenmeye çalışıyor. Halk Eğitim Merkezi Müdürü Metin Yargıcı, mültecilerin halkla bütünleşmelerini, kaynaşmalarını ve günlük hayatta ihtiyaç duydukları Türkçe'yi kullanabilmeleri için çalışma yaptıklarını söyledi.

Afganlı mültecilerin çocuklarının da okullara kayıt ettirildiğini kaydeden Yargıcı, ''Yaşları tutanları birinci kademe okuma yazma kurslarına aldık. Çocuklarını da oturdukları evlerin çevresindeki okullara kaydettik. Açtığımız kurslara 70 Afgan mülteci katılıyor. Bu kursun ardından Afganlı mültecilere yönelik çalışmalarımız devam edecek. Arzu edenlerin yaygın eğitim yoluyla öğrenimlerine devam etmeleri için gereken desteği de vereceğiz'' dedi.

AFGANLI MÜLTECİLERE EĞİTİM

Kurs öğretmenleri Edip Acar ve Selahattin Merakçı da Afganlı mültecilerin öğrenmeye çok azimli olduklarını belirttiler.

Siirt İHH Derneği Başkanı Murat Çoşar, kentte 380 civarında Afganlı mültecinin bulunduğunu ifade ederek, ''Bu mültecilerin daha rahat bir yaşama kavuşmaları için yetkililerle birlikte her türlü tedbir alınıyor. Siirt halkı adeta seferber olmuş durumda'' diye konuştu.

Afganlı mültecilerden Meryem Abbası da ülkelerinde çok zor şartlar altında yaşadıklarını anlatarak, ''Yaşadığımız sıkıntılardan kurtulmak için Türkiye'ye geldik. Türkiye iyi çünkü serbestiz. Bize Vali de vatandaşlar da yardım yapıyor. Devlet iyi çünkü hastane bize ilaç veriyor. Çocuklarımız okula gidebiliyor. Ev verildi. Biz Türkiye Başbakanına teşekkür ediyoruz'' diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz