Anneler günü ne zaman?

2024 Anneler Günü ne zaman? Anneler Günü bu yıl hangi tarihte?

Anneler günü ne zaman?

Bahar ayının ışık saçan zamanı, yaz mevsiminin habercisidir mayıs ayı…Günden güne ısınan hava, rengarenk çiçekler ve dopdolu yaşanan uzun günler. Keyifli günlerin habercisi mayıs ayını anlamlı yapan asıl sebep ise, anneler günüdür. Çocuklarını, karşılık beklemeden ve koşulsuz seven annelerin günü… Peki,bu sene anneler günü ne zaman?

İçimizi ısıtan mayıs ayı, annelerimize olan sevgimizi gösterme fırsatı da sunuyor. Kalplerde aynı sevgi ile hissedilen anneler günü, onlara olan sevgimizi göstererek, yeri dolduramayacak annelerimizi onurlandırmak için tüm dünyada önemli bir gündür. 

Her sene mayıs ayının ikinci Pazar günü kutlanan anneler günü, beraberinde de “anneler günü ne zaman” sorusunu akıllara getirmektedir. Ülkelere göre farklı zamanlarda kutlanan anneler günü, 2024 yılında 12 Mayıs’ta kutlanacak.

2024 Anneler Günü ne zaman? Anneler Günü bu yıl hangi tarihte?

Her yıl mayıs ayının ikinci Pazar günü kutladığımız Anneler Günü’nü, bu sene 12 Mayıs Pazar günü kutlayacağız. Anneler Günü için geri sayım da başladı. 

Anneler Günü Nasıl Ortaya Çıktı? 

Anneler günü tarihine baktığımızda, tarihte yer alan iki farklı hikaye buluyoruz. Birisi mitolojik kaynaklı, diğeri ise 1900’lü yıllarda temeli atılarak günümüze kadar gelmiştir.

Anneler günü geleneğinin tarihi, 1800'lerin sonlarına kadar uzanıyor ve birçok farklı etkinliğin birleşiminden oluşuyor. Ancak istemeden de olsa işleri başlatan kişi sosyal aktivist ve topluluk organizatörü Anna Maria Reeves Jarvis'ti.

Jarvis'in 1905'teki ölümü üzerine kızı Anna, yalnızca annesinin çalışmalarının değil, tüm annelerin ve çocukları adına yaptıkları fedakarlıkların onurlandırılması için bir Anneler Günü düzenlenmesi çağrısında bulunan bir mektup yazma kampanyası başlattı. 10 Mayıs 1908'de Amerikalı aktivist Anna Jarvis, ilk Anneler Günü kutlaması olarak kabul edilen kutlamayı düzenledi. 1914'te resmi olarak, Mayıs ayının ikinci Pazar günü Anneler Günü olarak ilan edildi.

Anneler gününün bir diğer ilk çıkış hikayesi, aslen mitolojik dönemlere uzanır. Pek çok tanrı ve tanrıçanın annesi olarak kabul edilen Rhea’yı anmak için her yıl mayıs ayında bir bahar şenliği düzenlenir. Bu şenlik o dönemlerde Mayıs ayının ortalarına denk geldiği için; günümüzde de aynı dönemde kutlanır.

Antik Yunan halkı için büyük önem taşıyan bu şenlik, anne olarak kabul ettikleri Rhea adına düzenlenmekteydi.
Annelerimize olan sevgimiz bir ömre sığmayacak kadar derindir. Ve anneler, bir güne sığdırılamayacak kadar özeldir. Evladını sonsuz sevgi ve şefkatle büyüten, yetiştiren anneler için çocuklarından gelen küçük bir hediye sonsuz anlam içerir. Bundan dolayı 12 Mayıs’ı beklemeden, özenle seçilmiş bir hediyeye daha öncesinden karar vermeliyiz.

Kaynak: Diyarbakır Söz