Aşkale'de 553 kişi sudan zehirlendi

Erzurum'un Aşkale ilçesinde Aşkale ilçesinde şebeke suyunun eksik klorlanmasından kaynaklanan kirlilik nedeniyle 553 kişi hastaneye başvurdu. Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, sorumluların görevden alınması için talimat verdiğini açıkladı.

Aşkale'de 553 kişi sudan zehirlendi

Aşkale'de bazı vatandaşlar karın ve eklem ağrısının yanı sıra ishal ve yüksek ateş şikayetleriyle Aşkale Devlet Hastanesi'ne başvurdu. Bunlardan 20'si ambulanslarla Erzurum'a sevk edildi.

5 Eylül'de 533 kişinin başvurduğu ilçede yaşanan sağlık sorunuyla ilgili Vali Azizoğlu, açıklama yaptı. Başvuranların sadece 25'inin müşahade altında tutulduğunu, diğer hastaların taburcu edildiğini söyledi. Azizoğlu, Erzurum'daki Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Aşkale'nin kendi sağlık ekiplerinin hastalara müdahale ettiğini söyledi:

"Klorlamalar iki katına çıktı"

"Bunlar hastanelerde müşahede altına alınmışlar ve bakılmışlar. Hemen hemen hepsi taburcu edilmiş 25 kişi sadece müşahade altında olan. Olay şu; içme suyunun klorlanmasında meydana gelen problemden kaynaklı, o sudan içen vatandaşlarımızın ortaya çıkan rahatsızlık. Bu sebeple içme suyuna klor katılmasıyla ilgili ihmali olan kişilerle ilgili tahkikatı başlattık.

Hatta 'ilgilisi, sorumlusu kimse görevden alınsın' talimatını verdim. Çünkü halkımızın sağlığını korumak öncelikle sağlık görevlilerinin, o işle ilgili olanların birinci görevleri. Depoların klorlanması sisteminden sorumlu olan kişilerin bunda ihmali varsa, ki olduğu anlaşılıyor, çünkü klorlamaların eksik olduğu anlaşıldı. Dün itibarıyla klorlamalar iki katına çıkarılarak, sular içilebilir hâle getirildi. İhmâli olan kamu görevlileri hakkında da yasal, disiplin işlemi yapılmasıyla ilgili talimat verdim."

"Enver Başaran ile ilgisi yok"

Yaşanan salgının Aşkale Belediye Başkanı Enver Başaran'ın Gülen örgütü soruşturması kapsamında tutuklanması nedeniyle sabotaj olup olmadığı yönündeki soruyu ise Vali Azizoğlu şöyle yanıtladı:

"Yok öyle bir bilgi gelmedi. Klor eksikliğinden kaynaklı problem olduğunu söyledi sağlık görevlilerimiz. Bu biraz anlaşılıyor ki görevlilerin ihmâli var. İşi önemsememesi var, işini ciddi yapmaması var. İşini ciddi yapmayanlar, önemsemeyenler hakkında da gereğini yapmak bizim görevimiz. Şu an itibarıyla klorlamalar normal seviyesine çıkarıldı, sularda kullanımda veya içmede sıkıntı olmadığı anlaşıldı."

Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde de Ağustos ayında içme suyundaki kirlilik nedeniyle on binlerce kişi hastanelere başvurmuş, çevre ilçelere ve il merkezlerine hasta sevkiyatı yapılmıştı

Kaynak: Diyarbakır Söz