Bakan Ergin, 'Musevi Konuk Evi' açılışı yaptı

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, ''Antakya Musevi Konuk Evi'' olarak kullanılmak amacıyla Antakya Musevi Cemaati tarafından restore edilen iki evin açılışını yaptı.

Bakan Ergin, 'Musevi Konuk Evi' açılışı yaptı

Ergin, açılışta yaptığı konuşmada, kentte Musevilerin, Hristiyanların ve Müslümanların, bir arada barış içinde, kardeşçe, huzurlu yaşadığını söyledi.

Geçen aylarda Musevilerin ''Hamursuz Bayramı''nı, bunun ardından Müslümanların ''Kutlu Doğum''nu, bunun ardından da Hristiyanların ''Paskalya Bayramı''nı kutladıklarına dikkati çeken Ergin, tarihten gelen bu kardeşlik, dostluk ve barış ortamının hiç eksilmemesi ve bitmemesi dileğinde bulundu.

Sadece Hatay'da değil, Türkiye'de genelinde bu dostluk ve kardeşlik ortamının bitmemesini isteyen Ergin, dünyanın bu zemine ve düşünceye her zamankinden daha fazla ihtiyacı olduğunu belirtti.

Antakya Musevi Cemaati Başkanı Şaul Cenudioğlu'na teşekkür eden Ergin, diğer cemaat önderleri gibi Cenudioğlu'nun da Hatay'daki bu barış ve hoşgörü iklimine olağanüstü katkısının olduğunu söyledi.

Ergin, dünyanın değişik coğrafyasında acı, gözyaşı ve akan kanın olduğuna işaret ederek, ''En temel insan hakkı yaşam hakkıdır. Akan kan insanlığın kanıdır. O açıdan bütün inanışlar, ideolojiler, akan insan kanını, gözyaşını dindirmek için gayret sarf etmeli. Bizlere düşen, insanların acılarını paylaşıp gözyaşı ve akan kanı dindirmektir. Bunun için gayret sarf edip dua etmeliyiz'' diye konuştu.

Kardeşliğin ve barış ortamının bu coğrafyadan hiç eksilmemesi temennisinde bulunan Ergin, kentteki tüm cemaat önderlerine, yerel yöneticilere, herkese aynı sıcaklıkta hizmet götürmeye çalışan Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş'a teşekkür etti.

Türkiye Musevileri Hahambaşı İshak Haleva da Hatay'da, cami, kilise ve havranın yan yana bulunduğuna dikkati çekti.

Kentte, ezan, çan ve hazanın aynı semadan yükseldiğini vurgulayan Haleva, ''Tanrı'ya bir duam var. Dünyada barış, huzur olsun, analar ağlamasın. Artık sulh istiyoruz'' dedi.

Antakya Musevi Cemaati Başkanı Şaul Cenudioğlu ise inanç kültürlerini ve kimliksel yapılanmaları, gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla Antakya Musevi Havrası Vakfı'na ait iki tarihi konutu restore ettirdiklerini anlatarak, burayı ''Antakya Musevi Konuk Evi'' olarak düzenlediklerini kaydetti.

Konuşmaların ardından Ergin, konuk evinin yapımına destek olan Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş'a ve Hahambaşı Haleva'ya birer plaket verdi. Haleva da Bakan Ergin'e ''Türkiye Sinagogları'' adlı bir kitap hediye etti.

Açılışa, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder, Jandarma Alay Komutanı Albay Mustafa Başoğlu, Müftü Mustafa Sinanoğlu ile vatandaşlar katıldı.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz