Başbakan: Libyalı yaralılarla ilgili gerekeni yapacağız

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Libya’dan getirilen yaralıların Türkiye’deki tedavileri ile ilgili farklı ücret alan özel hastaneler hakkında gerekenin yapılacağını söyledi.

Başbakan: Libyalı yaralılarla ilgili gerekeni yapacağız

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Libya’dan getirilen yaralıların Türkiye’deki tedavileri ile ilgili farklı ücret alan özel hastaneler hakkında gerekenin yapılacağını söyledi. Erdoğan, “Devlet hastanelerinde olan tedavilerle ilgili ücret tahsili söz konusu olmamıştır. Özel hastanelerin çok farklı bir şekilde ücret tahsil edildiğine dair bize bilgi geldi. Biz kendilerinden belgeler istedik. Bu belgeleri almak suretiyle bunların üzerine gideceğiz, yapılması gereken ne varsa yapacağız, bunu insan hayatını fırsata dönüştürmek isteyenlerin bir bu millete yakışan yanı olamaz bizim idaremizde böyle bir faaliyet gösteremez, bunun da gereğini yapacağımızı açıklamak istiyorum.” diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Libya Geçiş Hükümeti Başbakanı Dr. Abdurrahim El Keyb ile yaptığı ikili görüşme ve heyetler arası görüşmelerin ardından birlikte basın toplantısı düzenledi.

Dolmabahçe’deki Başbakanlık çalışma ofisinde gerçekleşen basın toplantısında Başbakan Erdoğan görüşmelerin içeriğine ilişkin bilgiler verdi. İkili görüşmelerin ve çalışma yemeğinin ilişkilerin ele alınması bakımından önemli bir fırsat olduğuna dikkat çeken Başbakan Erdoğan, “Sayın Başbakan 31 Ekim 2011 tarihinde bu göreve atanmıştı. Göreve atandıktan sonra ilk ziyareti ülkemize gerçekleştirdiği için şahsım milletim adına teşekkür ediyorum. Libya’nın Türkiye’ye atfettiği önemi göstermesi bakımından bu ziyaret farklılık arz ediyor. 16 Eylül 2011 tarihinde Libya’yı ziyaret ettiğimde Libya halkını demokrasi ve özgürlük adına verdiği mücadeleden dolayı tebrik etmiştim. Milletimizin kardeş Libya halkına selam ve sevgilerini iletiyorum. Mustafa Abdülcelil ile Libya’da iç barışın tesisi için samimiyetle bir gayretin içindeler. Dört ay sonra 2012 Haziran ayının ikinci ayında Libya’da ulusal kongre seçiminin yapılması planlanıyor. Libya’da seçimin zamanında adil ve şeffaf yapılacağına inanıyorum. Tüm imkanlarımızla bu süreci desteklemeye devam edeceğiz. Deneyimlerimizi tecrübelerimizi Libya ile paylaşmaktan mutluluk duyacağız. Libya’da geçiş sürecinin başarı ile tamamlanması ülkedeki güvenliğin tesis edilmesi ile doğru orantılıdır. Ülkedeki güvenlik gücünün yeniden yapılandırılmasına destek vereceğiz. Güvenliğin tesisi için gerek eğitim ve malzeme temini noktasında adımlarımızı atıyoruz.” şeklinde konuştu.

Arsa ve çeşitli projeler konusunda bakanların görüştüğünü ifade eden Başbakan Erdoğan, “22 Türk şirketinin üstlendiği söz konusu bazı kamu binalarının yapımı meselesi var çalışmalar devam ediyor. Türk Hava Yolları seferleri 28 sefer gerçekleştiriyor Libya’ya. Yeni teklifte 42 sefer düzenlenecek, Libya tarafından cevabı bekliyoruz. Artırılması aramızdaki bağları güçlendirecektir. Turizm noktasında önemli bir adım atabiliriz. Paket turizmi oluşturabiliriz. Ulaşımın imkanlarının yanı sıra alt ve üst yapıda kentsel değişim dönüşümde belediyelerle ilgili kardeş belediyeler anlayışını pekiştirebileceğimizi konuştuk. Çalıştay teklifi var. Kadir beye bu konuyu bildireceğiz. Belediyecilik bakışını da getirmiş olacaktır. Buna göre adımların atılması sağlanmış olacak. Önümüzdeki dönemde enerji alanında işbirliğimiz geliştirmeyi önemsiyoruz. Sağlık ve tarım alanında aynı şekilde. Bakan arkadaşlarımız bu ilişkileri diri tutsunlar. Libya müstesna bir yere sahip. Türkiye ile Libya’nın ortak tarihleri çıkar ilişkileri üzerine kurulmamıştır. Güçlü bir dayanışma var ortak bir kültürü müşterek bir tarihi paylaşıyoruz. Özellikle ortak tarih ve kültürümüzden güç alan işbirliğimiz önümüzdeki dönem artarak devam edecektir.” ifadelerini kullandı.

LİBYA BAŞBAKANINDAN TÜRKİYE'YE MODEL ÜLKE ÖVGÜSÜ

Libya Geçiş Hükümeti Başbakanı Dr. Abdurrahim El Keib ise, basın toplantısında yaptığı konuşmada her iki ülkenin tarihi ve sosyal bağlarının geçmişten bu yana güçlü olduğuna vurgu yaptı. El Keib yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Biz Türkiye’ye model olarak bakıyoruz çok kısa zamanda büyük bir başarı sağlamış ülke olarak görüyoruz. Bunu da Türkiye’nin pozitif liderliğine bağlıyoruz. Bildiğiniz gibi Türkiye Libya ilişkileri bugüne değin genel ticaret ve inşaat sektöründe özellik göstermiştir. Bizler Libyalılar olarak ciddi olarak bütün alanlara yaymak istiyoruz gerçek bir stratejik ortaklığı her alanda geliştirelim örnek verecek olursam kendileri ile birçok konuyu konuştuk. Libya’da faaliyet gösteren şirketlerin ülkemize gelmesini arzulamaktayız. Ortak bir komite kurularak bu geri dönüş sağlanabilir. Projelerin devam etmesi için eskiden yapılan anlaşmalar gözlendikten sonra bu şirketlerin önündeki engeller kaldırılabilir. Çifte vergilendirmelerin ortadan kaldırılması konusunda hemfikiriz. Erdoğan ile diğer işbirliği alanlarını konuştuk güvenliğe değindik. Emniyet genel müdürünün geçen ay Libya’ya yaptığı ziyaretten duyduğum memnuniyeti ifade etmek isterim. Polis teşkilatının yeniden yapılandırılması gerçekten istenilen düzeyde başarılı olması için ortak eğitim programlarından bahsettik. Görüşmelerimiz içerisinde Türkiye’den nasıl bir ekipman temin edebiliriz bunu ele aldık. Gerek savunma ve içişleri bakanlığının alanı ile ilgili müzakerelerde bulunduk. Bize gösterilen kardeşçe tavra teşekkür etmek istiyorum. Ben yine sayın kardeşim Recep Tayyip Erdoğan’a bize sunulan mali yükümlülükler konusunda tekrar beraberce çalışma talebimi yenilemek isterim, yaralılar konusunda mümkünse askeri hastanelerde yaralıların tedavi görmesini özel duruma sahip hastaların özel ilgiyle bu hastaneler alınması talebimi iletiyorum. Ben burada gündeme getirdim yüksek öğretim ile ilgili olarak ben biliyorum ki şundan eminim bizim başarılı öğrencilerimiz Türkiye’ye geldikten sonra bizim ülkemize döndüklerinde gerçekten büyük katkıda bulunacaklar yeni Libya’nın kalkınmasında önemli etkileri olacak.”

Kaynak: Diyarbakır Söz