Görüş Bildir

"Bir Müslüman geçerli sebebi yoksa oruç yiyemez"

Diyarbakır'daki sıcaklara aldırmadan oruçlarını tutan yaşlılar, bir Müslümanın, geçerli sebebi yoksa oruç yiyemeyeceğini söylediler.

Diyarbakır'da ikamet eden yaşlılar, on bir ayın sultanı mübarek Ramazan'la ilgili görüşlerini aktararak, bu ayın çok faziletli olduğunu belirttiler.

Eğer sağlık açısından geçerli bir sebebi yoksa bütün Müslümanların oruç tutmaları gerektiğini anlatan vatandaşlar, bu ibadeti yerine getirmeyenlerin oruçlulara karşı saygılı olmalarını istediler.

Eskiden çok zor şartlar altında bile Ramazan ayında oruç tuttuklarını dile getiren 70 yaşındaki Ahmet Demir, "Eskinden saygı ve hürmet vardı. Biz köyde çalışıyorduk, orucumuzu yine de tutardık. Şimdi bazı kişiler oruç tutmuyorlar. Bunun sebebi, insanların İslam'dan uzak kalmasıdır. Herkesin buna dikkat etmesi gerekiyor." dedi.

"Bir Müslüman, geçerli sebebi yoksa oruç yiyemez"

Ramazan'ın huzur ve sükunet ayı olduğunu kaydeden Ahmet Yüksek (75), şunları söyledi: "Eski Ramazanlar çok güzeldi. Huzur ve maneviyat vardı. İnsanların Ramazan ayına bakışı açısından çok saygıları vardı. Şimdi bakış açıları değişti. İyiye doğru gitmiyor. Artık Ramazan'da oruç tutmayıp ortalıkta sigara içenleri uyardık mı biz suçlu oluyoruz. Eskinden açık bir lokanta bulamazdınız. Yavaş yavaş çoğaldı ve dışarıda servis yapmaya başladılar. Bir Müslüman, geçerli sebebi yoksa oruç yiyemez. Yese dahi bunu insanların gözü önünde yapmamalıdır."

85 yaşındaki Hacı Şükrü Bilici de "Daha önce köydeydik. 24 yıldır Diyarbakır'a gelmişiz. Önceden çok zahmet çektik. Elhamdülillah, şimdi günümüz geçiyor. Şimdi dükkânların hepsi açıktır. Ne yapabiliriz ki? Bir şey yapamıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Oruç tutup günah işleniyorsa o kişinin tuttuğu oruç sayılmaz"

Vatandaşlardan Salih Ayçiçek (80) ise "Daha önce güzeldi, oruç tutuyorduk. Hâlâ da tutuyoruz, çocuklarımız tutuyor. Şimdi insanlar bozulmuş. Sebepsiz yere oruç tutmayanların durumu iyi değildir. Oruç tutup günah işleniyorsa o kişinin tuttuğu oruç sayılmaz." şeklinde konuştu.

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi