Çermik kabuk değiştiriyor!

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Çermik ilçesine gezi düzenleyerek, yapılacak ve daha önce yapılmış olan köy yol altyapı ve içme suyu çalışmalarını inceledi.

Çermik kabuk değiştiriyor!

Vali Toprak Çermik ziyaretinde, 2011 yılında KÖYDES Projesi kapsamında Çermik ilçesinde 38 kilometre 2. kat asfalt çalışması yaptıklarını ve 16 kilometre stabilize yol yapımı ile ayrıca elde ettikleri ilave kaynaklarla yine 20 kilometreyi aşan ilave stabilize çalışması gerçekleştirdiklerini söyledi.

 Vali Mustafa Toprak, yapılacak olan ve daha önce yapılmış olan köy yol altyapı ve içme suyu çalışmalarını incelemek ve köy ziyaretlerini gerçekleştirmek üzere Çermik ilçesini ziyaret etti. vatandaşların ısrarlı talebi üzerine Asmalık, Keklik, Kayagediği, Bintaş, Gözerek, Alakoç ve Karamusa köy yollarının toplam 19.5 km stabilize çalışması, Kayagediği köyü Demirtaş mezrası 1300 metre kilitli parke yapımı ile mermer ocaklarının katkısı da alınmak şartıyla 8.9 km lik Kuyu, Kolaç grup köy stabilize çalışmasının valilikçe temin edilecek ek ödenekle yapımlarının gerçekleştirileceğini açıkladı.

KÖYDES projesi ve İl Özel İdaresi tarafından gerçekleştirilecek olan 2012 programına alınmış köy yollarının yapımını ve diğer yatırım çalışmalarını incelemek üzere gittiği Çermik ilçesinde Vali Mustafa Toprak’a, Çermik Kaymakamı Nesim Babahanoğlu, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Abdullatif Umut, Milli Eğitim Müdür Vekili Süleyman İlge ve İl Özel İdaresi Kırsal Kalkınma ve Uygulama Daire Başkanı Baran Çetin ve diğer ilgililer eşlik ettiler.

Çermik İlçesine bağlı Aşağışeyhler ile Yukarışeyhler köy yolları 2. kat asfalt olacak. Arabük, Kuşlukçayırı, Bircemal, Akçaörten, Örenkuyu, Gürüz, köylerini ve Bulutlu, Ayranözü, Dallıkaya ve Kuşlukçayırı Mezralarının anayolu köylere bağlayan köy yolları figüre edilmiş stabilize malzeme ile kaplanacak.

STABİLİZE YOL ÇALIŞMASI

Vali Toprak, 2011 yılında Köydes Projesi kapsamında Çermik ilçesinde 38 km 2. Kat asfalt çalışması yaptıklarını ve 16 km stabilize yol yapımı ile ayrıca elde ettikleri ilave kaynaklarla yine 20 km’yi aşan ilave stabilize çalışması gerçekleştirdiklerini söyledi.

2012 yılında KÖYDES kaynakları ile 5 km olan Toplu Güney köy yolları ile 2 km olan Artuk köy yolunun ilk defa 1. Kat asfaltını gerçekleştireceklerini ifade eden Vali Toprak, 2012 yılında Alabuğday-Recep-Sular-Gazalan-Akçaörten grup yolunda 10.4 km, Güzelköyde 4 km, Çalıtepeköyü Kocahudu mezrasında 3.5 km, Akçaörten –Alabuğday grup yolunda Kuşlukçayırı ve Bircemal’i de içine alacak şekilde 20 km olmak üzere toplam 38 km stabilize yol çalışması yapacaklarını ve bu çalışmaların hızla devam ettiğini söyledi.

VALİLİKTEN YOL İÇİN ÖDENEK

Daha sonra Vali Toprak, Çermik ilçesini ziyaretleri sırasında vatandaşların ısrarlı talebi üzerine Asmalık, Keklik, Kayagediği, Bintaş, Gözerek, Alakoç ve Karamusa köy yollarının toplam 19.5 km stabilize çalışması, Kayagediği köyü Demirtaş mezrası 1300 metre kilitli parke yapımı ile Mermer ocaklarının katkısı da alınmak şartıyla 8.9 km lik Kuyu, Kolaç grup köy stabilize çalışmasının valilikçe temin edilecek ek ödenekle yapımlarının gerçekleştirileceğini kaydetti.

2012 yılında Bademli ve Kuşlukçayırı köyü Eşikler mezrasına 4 derslikli prefabrik okul yapılacağını söyleyen Vali Toprak, ihtiyaç olan noktalarda içmesuyu sondaj tesis bakım onarım ve şebeke çalışmasını gerçekleştireceklerini ve İncirli köyü Dallıkaya mezrasına hayvan içmesuyu göleti ile Kalecik köyüne kanalizasyon tesisi yapacaklarını dile getirdi.

ASFALT YOL MÜJDESİ VERDİ

İlçede yaptığı incelemelerine ilk olarak Aşağışeyhler Köyüne giderek köydeki vatandaşlarla sohbet eden Vali Toprak, Çüngüş ve Aşağışeyhler köyü arasındaki yolun bozulan kısımlarının düzeltilerek 1. Kat asfalt diğer kısımlarının 2. Kat asfalt olacağını müjdeledi. Vatandaşların talepleri üzerine Vali Toprak, sulama kanalları ile kanalizasyonun incelenmesi ve en kısa zamanda içme suyu için de uygun görülen yere sondaj vurulması için yetkililere talimat verdi.

Aşağışeyhler köyünden ayrılan Vali Toprak Petekkaya, Yoğun ve Çalıtepe köylerinin  güzergahı üzerindeki yol çalışmalarını inceleyerek Alabuğday Jandarma Karakol Komutanlığını ziyaret etti. Karakolda vatani görevini yapan askerlerle sohbet eden Vali Toprak karakol defterini imzaladı.

OKULUN EKSİKLERİ İÇİN UYARDI

Bulutlu ve Dallıkaya mezralarındaki yol çalışması yapılan yerleri inceledikten sonra Arabük Köyünde yapılmakta olan 8 derslikli İlköğretim Okulunun inşaatını ziyaret ederek incelemelerde bulundu. İnşaatta görmüş olduğu eksikliklerin giderilmesi konusunda yüklenici firma yetkilisine talimat verdi.

İlköğretim Okulunun ziyaretinden sonra Arabük Köyünden ayrılan Vali Toprak Ayranözü Mezrası, Kuşlukçayırı Ada Mezrası ve Kuşlukçayırı Köyünün stabilize yol çalışmalarını inceleyerek Bircemal Köyünü ziyaret etti.  Vatandaşlarla sohbet eden Vali Toprak vatandaşların talepleri üzerine içme suyu için uygun görülen yere sondaj vurulması konusunda yetkililere talimat verdi. Vali Toprak daha sonra Akçaörten Köyünü ziyaret ederek vatandaşlarla bir süre sohbet ettikten sonra köyde yapılmakta olan 3 derslikli İlköğretim Okulunu ziyaret ederek incelemelerde bulundu ve eksikliklerin giderilmesi konusunda yüklenici firma yetkilisine talimat verdi.

SU YETERLİ AMA KİREÇLİ

Akçaörten köyünden ayrılarak Örenkuyu Köyünü ziyaret eden Vali Toprak, vatandaşların talepleri üzerine içme suyunun yeterli fakat çok kireçli olması nedeniyle yetkililere incelenmesi talimatını verdi. Ayrıca elektrik sıkıntısının giderilmesi ve yıkılan direklerin yapılması konusunda DEDAŞ Müdürünü telefonla arayarak talimat verdi. Daha sonra Örenkuyu Köyüne de 8 derslikli İlköğretim Okulu yapılacağını söyledi.

Son olarak Gürüz Köyünü ziyaret eden Vali Toprak Gürüz İlköğretim Okulunun yeni yapılmış çevre duvarı ve korkulukları inceledikten sonra taziye evini ziyaret etti. Gürüz Jandarma Karakol Komutanlığını ziyaret edip vatani görevini yapan Mehmetçiklerle sohbet eden Vali Toprak karakol defterini imzaladı ve ilçeden geç saatlerde ayrılarak Diyarbakır’a döndü.font-family:Arial"

Kaynak: Diyarbakır Söz