Çığ can aldı

Çığ can aldı

Çığ can aldı

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde iki gündür etkili olan kar yağışı ve tipi hayatı olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Muş kırsalında evlerine çığ düşen 4 kişilik Çiftçi ailesinden baba ve 2 çocuğu kurtulurken, anne 30 yaşındaki Gülhanım Çiftçi yaşamını yitirdi.

Muş’un Bulanık ilçesi Seçme köyüne bağlı Topluca mezrasında 4 kişinin yaşadığı Çiftçi ailesinin evinin üzerine bugün sabah saatlerinde çığ düştü. Bülent Çiftçi ile çocukları Ruhat ve Rojhat kurtulurken, anne Gülhanım Çiftçi yaşamını yitirdi. Kar kalınlığının 2 metreyi bulduğu mezra yolunda kurtarma ekiplerinin olay yerine ulaşmaya çalıştığı bildirildi.

BÖLGE KAR ALTINDA 

Muş'ta etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle 327 köy yolunun ulaşıma kapandığı bildirildi. İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Şeyhmus Yentür, kar yağışı nedeniyle merkeze bağlı 75, Varto'da 90, Malazgirt'te 70, Korkut'ta 40, Hasköy'de 12 ve Bulanık'ta 40 olmak üzere toplam 327 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğunu bildirdi.

Yentür, ''Kar yağışı durdu. Tüm ekiplerimiz riskli bölgelere yönlendirildi. Ekipler seri bir şekilde yol açma çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Vatandaşlarımızdan biraz daha sabırlı olmalarını istiyoruz'' dedi.

VAN'DAKİ ESARET

Van Özel İdaresinden alınan bilgiye göre, il genelinde 272 köy yolu ulaşıma kapandı.

Kar yağışı ve tipi sebebiyle ekiplerin yol açma çalışmalarının olumsuz etkilendiği, yol açma çalışmalarında taşımalı eğitim veren köylere öncelik verildiği belirtildi.

Meteoroloji Van Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, kar yağışı öğle saatlerine kadar aralıklarla devam edecek. Gündüz eksi 5 derece olan hava sıcaklığı, gece eksi 8 dereceye kadar düşecek.

Karayolları 11. Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Van-Bahçesaray, Hakkari-Şırnak, Bitlis-Mutki karayollarında kar ve tipi, Bitlis-Baykan karayolunda ise çığ düşmesi nedeniyle ulaşım tek şeritten sağlanıyor.

Ferit Melen Havaalanı yetkilileri, kar yağışı ve sis nedeniyle öğleden önce planlanan Sunexpres'in Antalya-Van, İzmir-Van ve Van-İstanbul (Sabiha Gökçen) seferleri ile Anadolujet'in Ankara-Van ile Türk Hava Yolları'nın İstanbul-Van uçak seferlerinin karşılıklı olarak iptal edildiğini belirtti.

Yetkililer, öğleden sonraki uçuşların hava durumuna göre netlik kazanacağını kaydetti.

BİTLİS KAR ALTINDA

Bitlis Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, kentte 277 köy yolunda ulaşım sağlanamadığı bildirildi.

Kentte kar yağışının durmasıyla köy yollarında karla mücadele çalışmalarının başlatıldığı belirtilen açıklamada, köy yollarının ulaşıma açılması için il genelinde 10 bakım şantiyesindeki 68 iş makinesi ve 18 ekiple karla mücadele çalışmalarının yürütüldüğü kaydedildi.

Acil durumlar için ekiplerin hazır bekletildiği ifade edilen açıklamada, il merkezinde 67, Ahlat ilçesinde 22, Adilcevaz'da 23, Güroymak'ta 19, Hizan'da 54, Mutki'de 51 ve Tatvan'da ise 41 olmak üzere toplam 277 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğu bildirildi.

Bitlis Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, kent merkezinde 1 metre 95 santimetreyi bulan kar kalınlığının yüksek kesimlerde 2 metre 20 santimetreye ulaştığını bildirdi.

Yetkililer, yüksek kesimlerde karın fazla olmasından dolayı vatandaşları çığ tehlikesine karşı uyardı.

Bitlis Belediyesi ve Karayolları ekiplerinin kar temizleme, tuzlama ve yol genişletme çalışmaları devam ediyor.

HAKKARİ DONUYOR

Hakkari'de etkili kar yağışı nedeniyle yolu kapanan kayak tesisine gidemeyenler, yoldan geçen araçlara aldırmadan caddede kaydı. 

Kent merkezine 12 kilometre uzaklıkta bulunan Merga Bütan Kayak Merkezi'nin yolu ulaşıma kapandı.

Veysel Tekin, yolu kar nedeniyle kapanan kayak tesisine gidemedikleri için yolda kaydıklarını belirterek, ''Hakkari'de kış çile demektir. Bu çileyi mutluluğa dönüştürdük. Mahalle sakinleriyle yolda kayıyoruz. Kayak merkezine çıkamadığımız için burada kaymanın keyfini çıkarıyoruz'' diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler